Wielki Batch Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jak mogę zrobić kompilator do batów w moim języku BatScript :P . Wyjaśnie wam. Chciałbym zrobic kompilator mojego języka aby robił batcha. Coś w tym stylu Na przykład w moim języku polecenie echo to :thumbsup: : write.text ("Tekst echa") a w linijce kodu gdzie jest echo to powinno być tak po ms-dosie: echo Tekst echa Kto jest taki mądry niech mi powie jak ztrobić kompilator (ale najlepiej co by znał delphi od stóp po głów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jak mogę zrobić kompilator do batów w moim języku czyli . Wyjaśnie wam. Chciałbym zrobic kompilator mojego języka aby robił batcha. Coś w tym stylu wtf, weź człowieku napisz to powoli jeszcze raz, bo kompletnie nic nie zrozumiałem z tego posta. :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Chce tłumaczyć swój język skryptowy na BATowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki Batch Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Chce zrobić własny język który jest do plików bat i prosiłem żeby ktoś mógł mi napisac w Delphi komplilator który z mojego języka zamienia na język Batch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Przecież komendy Batcha to jest tryb wsadowy z Windowsa. Co ty chcesz kompilować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielki Batch Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 To polega natym że jeśli mam mój język napisany to chcę aby właśnie ten kod był by kodem Batch. To się nazywa kompilator. Kumasz? Czy mam ci powtarzać do nieskończoności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Grudnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Nie, to się nie nazywa kompilator tylko konwerter i w tym przypadku jest to zbędne rozwiązanie, ponieważ batch nie jest trudny i lepiej od razu w nim pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 ALE ON CHCE MIEĆ SWÓJ!!!!!!!!!!!!!!1111111 -.-' nooby. no więc: taki konwerter to masa roboty, musisz zapoznać się z komendami bat'a, potem nauczyć się programować przynajmniej w podstawowym stopniu, napisać konwerter i V O I L A. o właśnie tak. :D © LITTLEFISH Jeśli wykorzystasz tę radę musisz umieścić mnie w credits i dać mi 30% z ewentualnego zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 napisać konwerter i vuala. o właśnie tak. :D Chyba voila :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 i co z tego, ze voila. jestem dyslektykiem, nie musze umieć pisać. :ddd *ok, right, poprawiam. było VUALA, co wynika z mojej niewiedzy i ignorancji. besides po co Ci takie kombinacje? to już lepiej zacznij przerabiać programowanie od podstaw, wtedy po jakimś czasie ta cała powłoka windows będzie ci na ch.. potrzebna, żeby swój język stworzyć :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Grudnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Littlefish, po tobie akurat bym się nie spodziewał zasłaniania dysleksją. :] A wiesz co resztę to obchodzi? Poza tym dysleksja tutaj nie ma nic do tego, ponieważ raczej wychodzi nieznajomość pisania słowa obcego. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Skoro już OT: Ranmus, bój się Boga, powiedzmy, że to był mało udany sarkazm (następnym razem, jak będę coś takiego robić, zacznę machać uszami - to taki znak, żeby nie traktować serio :l). Żeby uściślić: ok, jestem dyspisarzemsłówobcych ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebag67 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 czlowieku kompilatory to sie pisze w assemblerze, wszystkie kompliatory np. delphi przerzucaja kod na assembler te wszystkie c++, delphi itp. to tylko ulatwienie bo assembler jest trudniejszy od nich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Grudnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 A od assemblera trudniejszy jest zapis dwójkowy :P No i pozostaje jeszcze kilka ezoterycznych języków programowania powstałych w wyniku kaca po piątkowej imprezie, jak BrainFuck, whitespace czy HQ9+ :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Nie kompilatory przerabiaja jezyk na czytelny dla procesora. Czyli tak zwany jezyk maszynowy :) Ale, iz my ludzie nie potrafimy pisac w systemie bitowym wiec kompilator przerabia jezyk zrozumialy dla nas na jezyk maszynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Grudnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 czlowieku kompilatory to sie pisze w assemblerze, wszystkie kompliatory np. delphi przerzucaja kod na assembler te wszystkie c++, delphi itp. to tylko ulatwienie bo assembler jest trudniejszy od nich... Guzik prawda, kompilatorów się już praktycznie nie pisze w assemblerze, bo i po co? Wystarczy, że kod wynikowy będzie w asmie i tyle. Do tego są jeszcze generatory kompilatorów, składni, lexery i inne dupery... Jednak prawda jest taka, że jak nie jesteś PRO w programowaniu, to po prostu zapomnij.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0mt0 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 no i teraz gadamy o assamblerze i wymawianiu słówek obcych ;/ A ja też chciałbym wiedziec czy da się to zrobić i jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Temat dość stary, właśnie smyrasz się o paragraf - temat zamykam i daję tylko ostrzeżenie słowne: przeczytaj regulamin :) Jeśli masz pytanie odnośnie tego, bezpieczniej będzie jak napiszesz nowy temat opisując dokładniej o co chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi