Bixon Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 A więc mam taki problem. Zacząłem uczyć się php i chce to trenować na przykładowej stronie. No więc zrobiłem formularz w htmlu, który wysyła metodą post do pliku loguj.php dane o haśle i nicku użytkownika. Po udanym logowaniu wyświetla się jakaś strona, tutaj kod tego : <? $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; $prawdziwe = "lol"; // 1 $prawdziwyn = "lol"; if ($haslo==$prawdziwe && $nick==$prawdziwyn) { // 2 echo(">>."); } else { // 3 echo("Podane przez ciebie hasło jest błedne! Spróbuj jeszcze raz"); } ?> I teraz chciałbym na tej stronie, która zostanie odpalona po zalogowaniu po prawej czy lewej stronie zrobić menu... I teraz jak ustawić by nie było dostępu do zakładki przez wpisaniu linka /zakładka.php, ale też by użytkownik nie musiał się ponownie logować. Nie chcę używać do tego skryptu bazy danych, ponieważ jej obsługa na razie jest mi kompletnie nie znajoma... I jeszcze takie pytanie, jak mi się odpali strona to w poleceniu echo mogę pododawać te zakładki ? Bo inaczej będą się wszędzie wyświetlały. Proszę o pomoc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 bez bazy danych - pozostaje chyba jeszcze tylko używanie wbudowanych sesji $_SESSION ale nie zalecam tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 No to chyba niestety będę się musiał wziąć za naukę MYSQL... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 No to chyba niestety będę się musiał wziąć za naukę MYSQL... ;/ SQL jest prosty, warto się go uczyć. Mi też się wydawał trudny, ale nauczyłem się podstaw w kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 ostatecznie można jakoś na plikach na siłę zrobić, ale to za duzo zachodu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 serialize, unserialize, file_get_content i file_set_content. I na array! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 ale jak zaczyna się uczyć php to i tak MySql go nie ominie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 MySQL to wielka krowa, ale chyba lepszej alternatywy nie znajdzie na darmowych hostingach. A jak już to uczmy się SQLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 no uczymy się SQLa, ale MySql go nie ominie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 My to tylko dodatek do SQL patrząc od strony języka. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Hmm... To w końcu czego się uczyć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 SQLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 K, to biorę się za naukę... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi