CuB3 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Mam pytanie odnosnie nadawania id dla obiektow :P Jezeli mam przykladowo jeden obiek o_lol0 i chce aby z kazdym create 0 + 1 to czy zadziala taki kod: Create: id = o_lol[x] x+=1 Jezeli nie zadziala to niech mi ktos poda kod taki aby w nazwie obiektu zmienial tylko czastke np. liczbe ;) Glownie chodzi mi o to, ze kreuje jeden obiekt siedem razy... Przykladowo: repeat(7) { instance_create(x,y,o_lol1) } i aby kazdy z wykreowanych obiektow mial inna liczbe w ID... Przykladowo o_lol1 o_lol2 o_lol3 o_lol4 .... Sry, ze tak pogmatwalem Wam sprawe ale sie spiesze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Mam pytanie odnosnie nadawania id dla obiektow nie mozna samemu nadawac id obiektowi. Mam racje ? :P tzn. nie mozna go zmienic. edit : a kazda instancja ma przeciez swoj wlasny id. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 To jak mam sprawic, zeby z jednego objektu zrobilo sie kilka? UP: To jak mam sie odniesc do jednej instancji tak aby zrobila naprzyklad tak: akcja lpm: a1 = instance_create(x,y,o_lol); a1.direction = 80 a1.speed = 1 No i zeby po tym przykladowo bylo to: akcja lpm: a1 = instance_create(x,y,o_lol); a1.direction = 70 a1.speed = 2 Wiesz moze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 możesz zrobić coś takiego for (i=0; i < 5; i+=1) { lol[i]=instance_create(x,y,o_lol) } to stworzy 5 obiektów i przypisze do tablicy id nowych obiektów... ...jeśli cię dobrze zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 No pieknie Marek :) O to mi chodzilo :) Jestes bossski :D Zamykam Temat :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi