-[PhariseuS]- Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zacznę od początku :P Szczepan Sadurski, redaktor naczelny wydawnictwa Super Press (które wydaje m.in. Twój Dobry Humor, Super dowcipy, 103 Najlepsze Dowcipy...), znany być może wielu z was, zlecił mi stworzenie gry, w której bohaterem będzie Punk Franek - postać z jego krótkich, trójklatkowych komiksów... Stwierdziłem, że sam nie dam sobie rady. Poprosiłem więc o pomoc Ranma_mana... Sadurski dostarczył nam grafikę. Będzie to gra platformowa składająca się z dwudziestu etapów. Na końcu każdego poziomu znajdzie się bonus - minigierka. Ukończyliśmy już dwie z tych minigierek - Froggera i Sokobana. Screeny poniżej... W planie, jeżeli chodzi o minigierki, znajdą się też: -pacman -arkanoid -tzw. button-tapper (szybkie naciskanie kombinacji klawiszy) -quiz -zgadywanie liczb -strzelaninki... Dużo więc pozostaje do zrobienia. Proszę więc was, Gmclanowa Społeczności, o pomoc i podawanie najróżniejszych pomysłów do projektu. A jajcarzy, np. kolesi z Beaver Interactive, o zapodanie pomysłu na fabułę :] I jeszcze parę rzeczy: - W grze nie będzie krwi ani przemocy (łaaał, jak dla mnie nowość!) - Nie narzekajcie na grafikę, gdyż tą zajmuję się Sadurski... - Jeżeli dobrze się spiszemy, napiszą o nas w gazetkach :] Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Nieźle, nieźle :) Jak zrobicie, zagram na pewno. Platformówka + minigierki + spoko grafika = Przygody Punka Franka 2 ;) Życze powodzenia w tworzeniu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Heh, tu nie chodzi tylko o powodzenie - także o Waszą pomoc :P Rzucajcie pomysłami, jakie możnaby minigierki wrzucić :] Etapów 20, a na razie tylko 2 minigry ukończone :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 A może coś w stylu Sapera? Przejdź pole minowe, nie wpadając na minę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 W teorii... dobre, ale jakby to wyglądało w praktyce? Łażenie na oślep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Może tetris albo jakieś wyścigi?? :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 IMHO, tetris jest zbyt oklepany... musiałybybyć to np. głowy Franka czy coć... ale wyścigi, dobry pomysł... możnaby je połączyć z jakimś button-tapperem... zabieram się więc do roboty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Mogli byście zrobić jakieś dyscypliny sportowe :D biegi itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Jeżeli pamiętasz czasy amigi to coś podobnego do gry Hugo - ale nie chodzi mi o tego Hugo z polsatu tylko o więźnia Hugo - Pamiętam że było też tam obieranie ziemniaków na czas (gra klikana) Odkurzanie śladów stóp po więźniach przechodzących przez korytarz, Podawanie obiadów (Punk franek pracuje w Mc Donalds ? :P ),odbijanie na trampolinie spadających więźniów za mury więzienia. Po małych zmianach mogą to być całkiem fajne mini gierki. Poza tym do pomysłów jeszcze moge dorzucić np. gre w stylu gier tanecznych (trzeba wciskać odpowiednie klawisze w odpowiednim czasie a punk franek wykonuje jakąś czynność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Gooman, ładnie to brzmi w teorii, ale w praktyce to już gorzej... byłbyś w stanie np. taką grę taneczną napisać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2005 A może, coś w stylu Master Bubbles ? Lęcace kule, po kolzji z nabojem [ Wystrzelonym z ludka chodzacego po ziemi ] rozszczepiają się na 2 krotnie mniejsze koła. Itd, Itd. Aż w końcu kula osiąga najmniejszy rozmiar i znika. Wydaje mi sie to bardzo dobrym pomysłem ;) [ Moja Matka zagrywała się w to godzinami na PSie ;p ] Przykład na kule znajdziesz na www.gamemaker.nl [ Ogólnie masz tam przykład na całą mini gierke ;p ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 O, Sadam, pomysł dobry, a kule to ja już sam zrobiłem jakiś czas temu - w roli kul latające głowy leppera :D Tylko obiekty w grze jakoś musiałyby się mniej lub więcej fabuły trzymać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 W teorii... dobre, ale jakby to wyglądało w praktyce? Łażenie na oślep? No w tym saperze były by podpowiedzi. Np. odgłos jakiś gdy jesteśmy blisko miny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Gooman, ładnie to brzmi w teorii, ale w praktyce to już gorzej... byłbyś w stanie np. taką grę taneczną napisać?? <{POST_SNAPBACK}> >>>KLIKNIJ TUTAJ<<< i ściągnij "Dance - przyklad.gm6" to tylko engine - napisałbym więcej, ale mam teraz prace dyplomową do napisania i kupe zaległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Nie działa mi gm6. Za duże wymagania ma jak na mój pc. DO ppf2 używamy gm5... I teraz NIE pytajcie jaki mam komp. Słaby. GM6 nie działa. I JUŻ. KONIEC TEMATU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Dobra masz tam wersje do GM 5. Kliknij w tamten link i ściągnij Dance.gmd zaznaczam jeszcze raz że jest to surowy silnik i nie ma tam tańczącego ludzika ale sądze, że z tym powinieneś sobie już poradzić ;) Jak nie to postaram się pomóc o ile czas pozwoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Dzięki wielkie :) Silnika użyję prawdopodobnie do tego button-tapera połączonego z wyścigami - im czybciej naciska się wyskakujące klawisze, ty szybciej jedzie samochód. EDIT: ściagnąłem, obejrzałem... pomysł dobry, ale widać na nic mi się to nie przyda... tak czy siak potrzebuję LOSOWYCH klawiszy. Dzięki w każdym razie za chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Yaycash@ No to piszesz skrypt na losowanie liczb. Każda liczba przypisana jest do osobnego klawisza. Gdy wylosuje liczbę 5, będzie trzeba wcisnąć klawisz E, w raz z nim na ekranie rysuje sprite E, a po wcisnieciu klawisza dodaje troche do prędkości i znów losuje liczbe itd. itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Nie no, Sadam, na takich jak ty to powinny być paragrafy. Ja tu ludzie normalnie wysiadam. Masz mnie za n00ba?! WIEM, jak się losuje liczby. Problem jednak leży w tym, JAK zrobić sprawdzenie w stepie, czy wylosowany klawisz został naciśnięty, i jakie w zależności od spełnienia warunku czy nie mają zostać podjęte kroki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 No to piszesz drugi skrypt, który sprawdza czy klawisz X został naciśnięty wtedy, gdy Liczba X została wylosowana a nie np. Liczba Y [ Tuż to podstawy! ;p ] Następnie wykonywany jest dalszy skrypt... Jezeli sobie nieradzisz moge napisać przykład... Ale wierze w ciebie Yaycash ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Teraz to przesadziłeś. NIE O TO MI CHODZI. AAAAAAAARGH! ZIEMNIAKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII III... Przesłałem ci PW z linkiem do tego pliku. Skmiń, o co NAPRAWDĘ chodzi - popatrz na sprite klawiszy w roomie, gdy uruchomisz grę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 2 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2005 Ja może wiem jak to zrobić. Trzeba zrobić 4 obiekty rozmieszczone obok siebie poziomo, i do każdej leci jeden typ strzałki, np. lewa strzałka - 1 obiekt itp. I potem gdy ta strzałka będzie nachodzić na obiekt trzeba nacisnąć klawisz odpowiadający strzałce. No i trzeba zrobić żeby odejmowało punkty gdy strzałka nie zostanie "naciśnięta", zrobić pojawianie się losowe strzałek, stopniowe zwiększanie szybkości strzał itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 Czy prośba o fabułę jest nadal aktualna? Jeśli tak, to mam coś w zanadrzu - dokończę (wraz z Dawidsem) i będziecie mieli. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 20 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2005 Jestem otwarty na wszelkie sugestię. Bardzo chętnie przeczytam twoją fabułę :P Zapodaj na Pm ASAP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 22 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2005 Postaram się niedługo podesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 No i jak tam? :huh: Projekt już dawno gotowy czy dalej pracujecie? :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karel Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 popieram pietrusa równiez zagram jak bedzie zrobione tylkoo nie wiem jak ta stronka dokładnie bedzie brzmiaa ale powodzienia :thumbsup: ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Lol, po 6 miesiącach sie ktuś odezwał ;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ej, zwineliście się z tym projektem? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Hmm, projekt chyba upadł... :unsure: Może się podniesie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi