PRT Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Zrobiłem grawitacje w grze platformowej, wszystko ładnie działa. Moja postać przy skręcaniu w lewo i prawo zmienia sprita. Niestety kiedy podskoczę i zacznę szybko skręcać lewo prawo (i tak w kółko) grawitacja głupieje i nie działa tzn. postać opada ale strasznie wolno ;/ Wiecie może co jest tego przyczyną ? Kod na grawitację znacie wiec wiecie jak on wygląda ni będę go tu podawał (jest taki jak w FaQ) a przy ruchu postaci w lewo i prawo jest tak : if keyboard_check_pressed(vk_right) { sprite_index=prawo image_speed=0.7 hspeed=3.5 } if keyboard_check_pressed(vk_left) { sprite_index=lewo image_speed=0.5 hspeed=-2 } Mam nadzieje, że napisałem wszystko co najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel_boy Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Po pierwsze: Masz maskę? Po drugie: A po kigo robić dwa sprity? Od tego jest mały kodzik: image_scale-=1 czy tam image_scale=-1 pokombinuj z tymi dwoma a jeżeli sprite jest odwrocone w prawo, to image_scale=1 ;) pokombinuj, jezeli zle to się zgłoś, bo jak źle to sproboj image_xscale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 @up: co do problemu ma maska i ilość spritów :P moim zdaniem masz gdzieś definiowaną direction np: direction=point_diterction(...) wszystkie speed odbywają się w kierunku direction zmień direction na jakąś zmienną i gitara xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 @UP ale ja chcę mieć 2 sprity ;) @UP Mój błąd ... ;/, te twoje direction zmusiło mnie do myślenia ;) Po prostu zrobiłem tak if keyboard_check_released(vk_right) {image_speed=0.1 sprite_index=stoip speed=0} if keyboard_check_released(vk_left) {image_speed=0.1 sprite_index=stoil speed=0} zapomniałem przed speed dać "h" , i w ten sposób moja grawitacja się zerowała. Ale dzięki za pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Dubel.. chciałem odświerzyć. Inny problem z funkcją pleace_free https://gmclan.org/up87_12_asd.html Dlaczego ten kwadrat odbija się tylko od lewej, a kiedy dojdzie do prawej ścianki to nawet naciśnięcie strzałki w lewo nic nie da ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlik9 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 To daj w step zielonego kwadracika if !place_free(x+5,y,) { if chodzi=2 {chodzi=1} } if !place_free(x-5,y) { if chodzi=1 {chodzi=2} } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Dziękuję ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi