staniki Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 A więc tak, jestem kolejnym z tych noobów, co pytają się o 3D, znowu xD , lecz mam (myślę) dosyć proste pytanie, które chyba bardziej się tyczy modelowania niż programowania w GMie, ale nie wiem. A więc tak, ściągnąłem przykład, w którym jest zrobiony model, a do niego tekstura, ale nie jakaś zwykła tekstura, tylko taka, co ma np. narysowane nogi u góry(ale nie do góry nogami), korpus na dole, a głowę z boku, ręce też gdzieś indziej ;p. Mam pytanie, bo przeglądając przykład za chiny nie mogłem się skumać o co chodzi, jak takie coś zrobić, jak wstawić taką teksturę do modelu? czy to się tyczy GML czy modelowania? kto oglądał irrlichta wie o czym mówię tu przykład tekstury: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 wiesz co to UV modelu?? to chyba o to chodzi ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniki Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 oczywiście, że wiem, ale chodzi o to jak ustawić takie UV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Przed generowaniem modelu. :P Dwa ostatnie parametry d3d_vertex_texture ( i jej pochodne ) odpowiadają za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staniki Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 dzięki Tymon za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Są programy do tworzenia UV maperów. ( np. UVMapper. ) Niektóre modelere już posiadają taką zdolność. ( np. Misfit Model 3D ) I to chyba na tyle ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorefest Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Mam problem,edytowałem model 3D broni,ale pod edycji w grze model jest cały szary bo niechce skina wczytać.W misifit model 3D nieznalazłem nigdzie czegoś do ładowania tekstury.Jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi