Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 A wiec robie gre z samolotami i chcem zeby moj samolot lecial sam do przodu, ale jak chcesz go cofnac to mozesz wcisnac s, ale on dalej sam leci tylko ze cofa samolot na sam dol ekranu ;P aha i jak zrobic ze leci do przodu czyli W i do Tylu czyli S :) a drugi problem to taki, ze zrobilem pocisk wszystko w nim wpisalem, ale gdy naciskam spacje (strzal) to pocisk leci w prawo zamiast do gory :/ , a i trzeci problem to taki ze chcem zrobic budynki w grze i ze samolot leci nad nimi, a nie pod nimi :/ bo jak zrobi sie solid to on leci pod budynkiem nawet bez solid tak samo jest O_O... :/ Z Gory Dziekuje za Pomoc :) (Prosze nie pisac glupich komentarzy w stylu "Takim Noobem to trzeba sie urodzic" "sam sprobuj" itd....) EDIT : poradzilem sobie sam z tym, ze samolot leci sam do przodu ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Odp. na to drugie. Przy tworzeniu obiektu ustawiaj zawsze direction na jakie chcesz. Czylo 90 to chyba góra ale nie wiem ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Ja mam wpisane w strzal czyli spacja :P instance_create(x,y,obj_pocisk); //tworzymy strzal dobrze?:P tylko, ze jak to jest to leci w prawo :/ aha i jak zrobic ze pojedynczo strzela :D np ze co sekunde leci pocisk :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cora Wind Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=8225 zal.pl To samo jest tutaj ^ I nie odgapiaj nazw tematów -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 ok dzieki ale jeszcze zostaly 2 pytania :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly158 Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Ostatnie pytanie: Ustaw Depth samolotu na -1, Depth budymków na 0, a pozostałe tło na 1 (zakładam , że gra ma widok z góry "top-down") powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 ok zaraz sprawdze czy dziala :D jak dziala to zostalo jeszcze jedno pytanie :D jak zrobic ze leci do przodu czyli W i do Tylu czyli S ? :P Bo w FaQ jest tylko grawitacja czyli skok :/ a ja potrzebuje latania do przodu i do tylu :) Hmm a z tym "a pozostale tlo na 1" tzn ?:D jakie tlo xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Może klocek "Start moving in a direction" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Maly158 dziala to co powiedziales ale jak samolot wleci na budynek to nie moze sie ruszac :P jeszcze jedno zrobilem wroga tylko ze on strzela w prawo zamiast w moja strone :/ co trzeba wpisac zeby on strzelal w moja strone :/ tzn w strone bohatera :D aha i jeszcze jedno ustawilem wroga na mapie zeby zobaczyc czy dziala ale on sie nie rusza i nawet nie strzela tylko czasami raz strzeli i koniec :/ EDIT: piotrex jak zrobie Start moving in a direction to on leci caly czas do tylu albo do przodu a mi chodzi o to ze jak nacisne to leci a jak puszcze to zatrzymuje sie (to do tylu :P)bo do przodu sam leci :P ale chcem zrobic ze mozna przyspieszyc jak ktos chce ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Skorzytaj z przykładu 1945 w folderze z Game Maker/Examples Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Pewnie wstawiasz w objekcie 'pocisk' samo 'speed = ilestam' ustaw jeszcze 'directin = 270' - jeżeli ma lecieć w dół, albo 90 - jeżeli w góre... To ma być w objekcie Pocisk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly158 Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Maly158 dziala to co powiedziales ale jak samolot wleci na budynek to nie moze sie ruszac :P jeszcze jedno zrobilem wroga tylko ze on strzela w prawo zamiast w moja strone :/ co trzeba wpisac zeby on strzelal w moja strone :/ tzn w strone bohatera :D aha i jeszcze jedno ustawilem wroga na mapie zeby zobaczyc czy dziala ale on sie nie rusza i nawet nie strzela tylko czasami raz strzeli i koniec :/ EDIT: piotrex jak zrobie Start moving in a direction to on leci caly czas do tylu albo do przodu a mi chodzi o to ze jak nacisne to leci a jak puszcze to zatrzymuje sie (to do tylu :P)bo do przodu sam leci :P ale chcem zrobic ze mozna przyspieszyc jak ktos chce ;d A jak masz solid w obiekcie budynek włączony czy nie ? ( Solid wyłącz) I czy jest ci potrzebna do czegokolwiek kolizja z budynkie ? (jak się da to nie używaj eventu kolizja z budynkiem) Sprawdź - powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Kurde ale.....wrog nie strzela do bohatera :/ wszystko cacy tylko potrzeba mi latania do przodu i do tylu i zeby wrog lecial na bohatera i strzelal :/ EDIT: A Maly158 Dzieki wszystko juz dobrze :P samolot leci nad budynkami i moze skrecac ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly158 Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Kurde ale.....wrog nie strzela do bohatera :/ wszystko cacy tylko potrzeba mi latania do przodu i do tylu i zeby wrog lecial na bohatera i strzelal :/ EDIT: A Maly158 Dzieki wszystko juz dobrze :P samolot leci nad budynkami i moze skrecac ;p Polecam się na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 a nie wiesz jak to zrobic ze wrog strzela do bohatera i leci na niego ?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 no ustaw mu direction na 270 jakis tam speed i potem kod strzelanie - pociskowi ustaw też direction 270 i ustaw alarm zeby strzelal co jakis czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel_boy Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 w pocisku i w step move_towards_point ( czY jakos tam :D ) albo direction=point_direction(...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 kurde.... :/ zrobilem wszystko ale bohater nie ucieka :/ Moze podalbym ci przyklad i bys mi przerobil zeby strzelal wrog do bohatera :/?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Daj :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 ok zaraz upne odrazu sie w credits wpisz :P teraz jest w 100% moj silnik :D tylko kilka kodow wzielem z forum :Peh gdzie tu jest ten gmclan uploader ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel_boy Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 moge ja ci przerobic... ale z tym ze ci bohater ucieka to co miales na mysli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masgen Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 zle tam napisalem :D chodzilo mi o to ze wrog nie strzela do bohatera :P pomylilo mi sie ;d eh... bedziecie musieli poczekac bo strony mi zamulaja -.- Edit: a juz wiem o co mi chodzilo z tym bohater nie ucieka :D to mialo byc wrog nie ucieka :D ale to juz zrobilem :P Eh dam na sendspace bo strona gmclan mi zamula O_O Edit 2: Dobra Yoda wyslalem juz ci na pw ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi