Yoda Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Szybkie pytanie szybka odpowiedź :) Ze względu na rosnącą wagę mej gry postanowiłem wczytywać większe grafiki z pliku no i mam pytanko bo gdy daję tak: spr_hm=sprite_add(blablabla) sprite_index=spr_hm to działa a jak chce ten dodany sprite narysować to wywala trying to draw non-existing sprite :huh: Więc mam pytanko jak nrysować ten wczytany sprite? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 draw_sprite( sprite_index, 0, x, y ); ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 No a jeśli chcę narysować kilka spritów zupełnie w innym miejscu? np. draw_sprite(krzaki,-1,random(blabalana) draw_sprite(drzewo.-1,blabka) itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 https://gmclan.org/up1717_4_Wczytywanie_Sprit_a.html Takie coś?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Tzn. chodzi mi o to że mam obiekt drawer (xD) który rysuje na mapie kamienie, drzewa, brzeg. I chcę te grafiki wczytać z pliku... No i tu mam problem bo nie moge użyć sprite_index :) A jak zrobie inaczej to wywala błąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 "draw_sprite_ext(global.SprGracz..." Zamień "sprite_index" na "global.SprGracz" a co do "terenu" to draw'uj jako sprit'a takim sposobem :P "draw_sprite(global.SprKamien,x,y)" i musisz wczytać tą zmienną w "objControl"(Create) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Cóż powiem ci tyle że próbowałem to zrobic na zmiennej globalnej i mi nie działało... hmm może spróbuje jeszcze raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi