Crash Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Mam pewien problem. Chcę w platformówce zrobić tak: Wyobraźmy se, że mamy niewidoczną platfomę. Gdy na nią wejdziemy staje się widoczna :P . Proszę o jakiś kodzik ^^" . Z górki thx! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
london Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 W create platformy image_alpha=0 a w kolizji image_alpha=1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Do Collision z platformą: other.visible=true Tylko najpierw platforma musi mieć visible na false :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Yeah, Snake wielkie dzięki :) . Twoja metoda zadziałała :P . Tylko nie wiem czemu nie londona :P . No nic dzięki :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Może metoda londona nie zadziałała, bo: - nie masz zarejestrowanego GM-a albo - masz coś w drawie platformy to coś w stylu: draw_sprite(sprite_index,-1,x,y) , a żeby metoda Londona działała trzeba by wpisać draw_sprite_ext(sprite_index,-1,x,y,image_xscale,image_yscale,image_angle,image_blend,image_alpha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Z image_alpha są zawsze problemy. Też często tak miałem, zmienna visible jest lepsza. A żeby używać image_alpha nie trzeba mieć zarejestrowanej wersji :P . @Edit: A może zamiast dać image_alpha = 1 w platformie, dałeś w herosie ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
london Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Sprawdziłem na szybko i mi działa, nie trzeba do tego zarejestrowanej wersji . ;) Możliwe, że popełniłeś taki błąd jak mówi Mistrzunio, ale ważne, że już problem rozwiązany. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Taa...problem rozwiązany :P . więc zamykam żeby nie byo nabijania ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi