początkujący Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Mam taki problem (znowu <_< ). Czy można w GM zrobić kratkę z kursorem do wpisywania liczb, które zostały by zapisywane jako variable. Przykład można łatwo znaleźć pisząc post. Jest kursor, jest też i kratka (pole, gdzie wpisujesz treść). Dochodząc do sedna, chcę dowiedzieć się jak zrobić takie pole i jaki wpisać kod, żeby GM mógł odczytać tą liczbę/tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Użyj keyboard_string oraz zmiennych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Aha, ale te keyboard_string to chodzi o kursor i pole, czy o zmienną tego co wpisałem w polu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 keyboard_string wstawia znaki z klawiatury można to tak zrobić: zmienna=keyboard_string; A w draw: draw_text(x,y,zmienna); i będzie pokazany ciąg znaków ;P Zaraz ci pokażę na przykładzie: Jest juz Coś takiego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 dzięki bardzo :sp_ike: :sp_ike: . Takie pytanie mam. Jak napisać, aby zmienna obliczyła ile znaków jest napisanych: Jak w ramce jest "abc", zmienna=3, jak w ramce jest "abcde", zmienna=5. Jak to zrobić? Potrzebne mi to jest do przesuwania kursora razem z tekstem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 29 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 a=string_length(zmienna); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Nie będę robił nowego tematu i tak jest ich dużo a temat jest prawie ten sam (jeżeli można oczywiście :D ). Mam obiekt 'kursor' i chcę, żeby był zawsze na końcu tekstu. O tekście wiem już wszystko, ale nie wiem, jak zrobić ten kursor. sprite_width działa dobrze, ale tylko w jednej linijce. Mi chodzi o to, że jeżeli wciśniesz 'Enter' kursor wchodzi na drugą linijkę i na koniec tekstu (na początek) a dodając sprite_height kursor jest zawsze na rogu tekstu... Może inaczej. Jak zrobić program "Notatnik" w Game_Makerze tak, aby był kursor tekstu? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 draw_text( x, y, ZmiennaTekst + "|" ); w dodawaniu linijki: keyboard_string += "#"; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 No fajnie, ale kursor nie miga. :D :D (ach te szczegóły...) Ale załatwiłem to już. Dałem alarm[0]=30 i variable viskur=true i przy alarmie to się zmieniało na false, lub odwrotnie. A potem tylko w draw dodać kila pytań. Dzięki za pomoc, niby takie łatwe, a na to nie wpadłem... :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi