Wizard Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 No i znów problem: Podaję skrypty: obiekty: - objBookcase --Zdarzenia obiektu: ---Draw ----Akcje: -----Execute Code: alpha1 = 0.0; alpha2 = 0.0; draw_set_color(c_white); draw_set_alpha(alpha1); draw_rectangle(view_xview[0]+195,view_yview[0]+115,view_xview[0]+195+250,view_yview[0]+115+250,false); draw_set_color(c_black); draw_set_alpha(alpha2); draw_set_font(tahoma); draw_rectangle(view_xview[0]+195,view_yview[0]+115,view_xview[0]+195+250,view_yview[0]+115+250,true); draw_text(view_xview[0]+195+16,view_yview[0]+115+16,'tresc'); ---Right pressed ----Akcje: -----Execute Code: book = true; if book { ksiazka1 = 'Slownik'; } else { ksiazka1 = 'Nieznana'; } event('Wybierz ksiazke.');//moja funkcja menu = show_menu(ksiazka1+'|-|Anuluj',-1); if menu = 0 { if book { alpha1 = 0.3; alpha2 = 1.0; instance_create(view_xview[0]+195+250-16-32,view_yview[0]+115+250-16-96,objCloseBook); } } -objCloseBook --Zdarenia obiektu: ---Left Pressed ----Akcje: -----Execute Code: objBookcase.alpha1 = 0; objBookcase.alpha2 = 0; instance_destroy(); Oba obiekty są ustawione na depth -999999 (ale to chyba nie ważne), więc nie ma nic przed nimi. I teraz rodzi się pytanie: "Co źle zrobiłem?". Proszę o jakąś wskazówkę, poprawienie mnie. W rysowaniu są tak porobione dodawania, bo robiłem o na szybko.... ~Wizard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jakiś błąd wyskakuje czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wizard Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Nie, poprostu nie rysuje mi tego z Drawingu na ekranie.... Prawdopodobnie zmienne alpha1 i alpha2 mi się nie zmieniają, ale nie wiem czemu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Nie wiem czy o to chodzi, ale w piewszym w drawie ustawiłeś aby bezprzerwy alpha1 i alpha2 zmieniało się na 0, co oznacza że jesli nawet jest coś rysowane, to jest to niewidzialne. Jesli chcesz aby tylko na początku było coś przezroczyse, to daj kod alpha1=0 i alpha2=0 w create. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wizard Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Zrobiłem tak, jak napisałeś, ale nadal się nie wyświetla..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 w create: alpha1=0 alpha2=0 w draw przed tamtym kodem: alpha1=1 alpha2=1 edit: nie doczytałem kodu :P moze zmienna menu nie moze miac wartosci zero? ale w draw napewno nie moze byc: alpha1=0 alpha2=0 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wizard Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 @up To już zrobiłem.... Właśnie problem teraz w menu. Tylko wartości alpha nie tworzy, bo objCloseBook się wyświetla :| @EDIT już działa ;) Pokombinowałem i zrobiłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi