swiatcienia Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Jakie znacie dobre książki do Dev-C++. Podajcie ich tytuł,cena/darmowa,wasza ocena z 10, o czym są(2D,3D,konsola). Ps. tylko bez tekstów przeżuć się na Code::Blocks albo VS jest lepsze. Bo już je sprawdzałem i nie są zadowalające, jestem nauczony na Dev-C++ 4.9.9.2 bo robiłem otsy(tak się zaczęła moja przygoda z Programowaniem) zanim znalazłem GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Niema książek do Dev-C++, musisz się uczyć z normalnych książek do C++. Polecam ebooka "Od zera do gier kodera", "Symfonia C++", "C++ dla każdego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 może znasz coś o OpenGL?? Czyli większość książek C++ będzie działać w Dev-C++(zamiana void na int)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Raczej tak, co do OpenGL to pewna osoba mi poleciła książkę pt. "OpenGL Programowanie Gier" wydawnictwa Helion. A jeśli chcesz o programowaniu co nieco poczytać to polecam stronę http://www.gamedev.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A co ma opis Dev'a do OpenGL. Musisz tylko dowiedzieć się jak go do Deva podłączyć i tyle.. reszta to już tylko OpenGL... A przykłady z książek np: Symfonia wszystkie działają na Devie bo all sprawdzałem.. Zanim zabierzesz się za Bibliotekę graficzną trzeba znać podstawy c++ i jakieś API. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 podstawy znam c++, morze jaśniej z API?? Jak ktoś zna więcej stron to bardzo bym prosił o podanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/API_(informatyka) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 maiłem na myśli jakiś poradnik do Win Api?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 nie samym winApi człowiek żyje :P www.winapi.org ale można się zainteresować również jakąś alternatywą. wxWidgest, QT, GTK etc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 a zna ktoś przykłady open source jakiejś strategi(online i single) nawet jakiejś najprostszej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Przykłady to nie, ale możesz sobie pobrać kod Freeciv, Freecol i Widelands. To pierwsze to klon Civilisation II, drugie to clon Colonization, a trzecie to klon Settlers II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 No i Battle Of Wesnoth, choć osobiście wątpię, że swiatcienia cokolwiek z tym zrobi. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Wątpię czy by Ci to coś dało z tego co widzę nie znasz żadnej biblioteki graficznej.. a API w sumie to wystarczy,że się z 1h pouczysz, wystarczy, że będziesz umiał stworzyć okno.. A potem zacznij robić gry typu tetris.. uwierz mi to wcale nie będzie łatwe.. ;P Żeby stworzyć jakąś gierkę na poziomie to kilka lat nauki pewne.. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Może jeszcze macie jakieś gry typu tibia(2d, klient+serwer,prosta grafika) open source?? bo właśnie ja się uczę z open source!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A tak w ogóle to zacznij od wywalenia Dev C++ - bo to stare IDE, nie rozwijane już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 swiatcienia, pointeresuj się może mmorpgami opartymi na świat Worldforge... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Tymon to co radzisz używać?? Byle było łatwe w obsłudze edit: szukam jakiegoś prostego przykładu użycia okienek z menu, dodawanie grafiki, rysowaniem(np. czerwony kwadrat itd.), i że po kliknięciu lewym na narysowane coś, coś się stanie, a prawym co innego. mam zamiar zrobić prost map edytor, pomoże ktoś mi z tym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Code::Blocks oczywiście. Zainteresuj się też SDL jeśli chodzi o aplikacje okienkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 w code::blocks mam taki problem z SDL i z wxWidgets ........ Compiling: main.cpp main.cpp:6:21: SDL/SDL.h: No such file or directory main.cpp: In function `int main(int, char**)': main.cpp:11: error: `SDL_INIT_VIDEO' undeclared (first use this function) main.cpp:11: error: (Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.) main.cpp:11: error: `SDL_Init' undeclared (first use this function) ........ a w Win32 GUI jest koń trojański?? już jest ok ale /\ dalej tosamo?? a konsola działa, co jest?? EDIT: może mi ktoś poda skąd ściągać i jaką wersje code::blocks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 main.cpp:6:21: SDL/SDL.h: No such file or directoryNa prawdę translatora Ci potrzeba? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 skąd ściągać i jaką wersje code::blocks jakieś Code::Blocks nightly build czy może Code::Blocks IDE, with MINGW compiler Pomocy!!!! edit:Nie trzeba mi translatora tylko tych plików bo ich nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A w ogóle ściągnąłeś i rozpakowałeś bibliotekę SDL? @up: Code::Blocks with MinGW @offtopic: Wow, 3 posty w jednym czasie :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 morze znasz coś... podstawy znam c++, morze jaśniej... Morze jeszcze macie... EDIT: morze mi ktoś poda skąd... Sory że się czepiam ale może w takim wypadku piszemy przez "ż". :P ( tak na przyszłość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 zawsze się mylę!! czyli Code::Blocks nightly build czy może Code::Blocks IDE, with MINGW compiler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A czytałeś moje posta na górze? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 tak, już wiem dzięki. tylko się nie da pobrać edit: to czemu przy Nightly builds (bleeding-edge) can be found here. <-- RECOMMENDED pisze <-- RECOMMENDED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 O_O http://sourceforge.net/project/downloading...xe&59816585 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A gdzie mam rozpakowywać biblioteki?? i jak je potem dodać?? Ok już wiem. tylko teraz jak zrobić żeby nie było konsoli w tle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 po 1 VC jest dużo lepszy.. a po 2 po co się bierzesz za SDL, jak nie umiesz nawet c++.. i nie pisz, że nieprawda.. bo widać , że nawet bibliotek nie umiesz dodać i nawet nie wiesz jaki kompilator użyć.. jak chcesz się męczyć twoja sprawa.. ale moim zdaniem to ma mały sens.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 po 1 VC jest dużo lepszy.. a po 2 po co się bierzesz za SDL, jak nie umiesz nawet c++.. i nie pisz, że nieprawda.. bo widać , że nawet bibliotek nie umiesz dodać i nawet nie wiesz jaki kompilator użyć.. jak chcesz się męczyć twoja sprawa.. ale moim zdaniem to ma mały sens.. Żeby się nauczyć :P EDIT: Project -> Properties -> Targets I tam jest pole "Type:" i wybierz GUI Application Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi