Yoda Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Mam pytanko jak zrobić strafe'owanie - tzn. zeby obiekt poruszał się na boki względem pozycji do myszki :) kombinowałem z odejmowaniem 90 stopni ale mi nie wyszło... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Przypisuj mu po prostu pozycję myszy na osi x. x = mouse_x; Edit: Chyba, że chodzi o obracanie w kierunku myszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 daj eventy strzalek i: daj w evencie strzalka w lewo(bez strzalki) klocek jump to a given position (zakladka move) i x: -[ilosc pixeli] y:0 i zaznacz relative ;) i nie kradnij mi pomyslu na engine'a :lol: EDIT: a nie to sory zle zrozumialem posta :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Przypisuj mu po prostu pozycję myszy na osi x. CODE x = mouse_x; Zasadniczo chyba się nie zrozumieliśmy: chodzi mi o cos takiego - mam zrobione tak ze jak wcisne kursor up to dodaje speeda i on idzie w kierunku mouse_x, mouse_y. A chce że jak wcisne left/right to zeby obracał się względem pozycji kursora. M@ti002 to wyżej jest do posta Dark Maximala:) O juz wiem jak to powiedziec - jak wcisnę left albo right i będę trzymał to żeby zatoczył kolo wokół kursora! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Wybacz, nie zrozumiałem pytania. ;p W takim razie: (Step) dir = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); if (keyboard_check(vk_left)) { x = x+lengthdir_x(5,dir+90); y = y+lengthdir_y(5,dir+90); } if (keyboard_check(vk_right)) { x = x+lengthdir_x(5,dir-90); y = y+lengthdir_y(5,dir-90); } Powinno działać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Dzięki Dark Maximal! Działa! Zamykam Temata :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi