Oriental Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Bardzo mnie zainteresowało zrobienie gry internetowej cos w stylu: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=4102 Lecz Zielonego pojęcia nie mam jak zacząć i nieznalazłem także tematu który wyjaśnił by mi tajemnice.... Myśleże założenie tego tematu przyda się tym którzy chcą mieć własna gre internetowa.... Nardzo prosze o rozkręcenie (WYJAŚNIENIE) w tym forum :) POZDRO~!~! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 po 1 było, a po drugie wystarczy dll taki jak: 39dll, soc albo mysql(nie polecam za trudne) a potem zrobić server na zasadzie wymiany danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Co do tych dll ?? o co w nich chodzi ja jak robie gre zapisuje exe i nie ma dlll zadnego ;/ O CO BIEGA Gra nie musi byc skomplikowana wystarczy tworzenie postaci i exp :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 No co ty ?? Nigdy nie słyszałeś o DLL ?? O Dynamic Link Library ?? O kolejnym wspaniałym wytworze Microsoftu®©, bez którego nie byłoby aktualnego kształtu technologii informatycznych ?? :D DLL to składnik systemowy, lol, external, który robi się samemu, a nie, który wyskakuje po stworzeniu aplikacji... DLL-e robi się za pomocą różnych programów do ich tworzenia, zawierają one składniki systemowe albo instrukcje, dzięki którym niektóre aplikacje mogą działać. Pozwalają na szybkie zapisywanie i odczytywanie informacji w dowolnej kolejności przez dowolną ilość aplikacji w danym momencie. W kwestiach GM-ma służą np. do przetwarzania różnych plików na informacje, które GM jest w stanie odczytać i uruchomić. Np. GM domyślnie nie czyta plików .mod, ale za pomocą biblioteki fmod.dll jest w stanie to zrobić. Rozumiesz teraz ?? Tak samo jest z grami w MMO - za pomocą odpowiednich DLL-i, GM potrafi "usprawnić" swoje możliwości wysyłania/odbierania informacji między serwerami, optymalizując wydajność w grach tego typu. Dzięki tym bibliotekom jest czasem po prostu łatwiej zrobić prosty interface gry MMO, niż korzystać z mało wydajnych, domyślnych wbudowanych funkcji GM-ma. Mam nadzieję, że zrozumiałeś. Chociaż, jeżli to ma być tylko tworzenie postaci i exp, to nawet nie opłaca się DLL-a wrzucać. Do tego wystarczą podstawowe funkcje. Jak chcesz to poczytaj artykuły na stronie głównej GM-ma o tworzeniu gier MMO w Game Makerze, a może to Ci pomoże :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 DZiekuje ci BARDZO ;] A podaj linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Bardzo prosze o linka do tej strony gdyż nie wiem o jaką Ci chodzi :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feni-X Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 http://www.gamemaker.nl http://www.gamemaker.pl ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Nic nie ma o MMO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 A na jakim poziomie jesteś w GM? Jak tam stoisz z GML? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Świetne pytanie, ja też chętnie usłysze odpowiedz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Bo jeśli lewdo wiesz co to DLL, to raczej odpada. Poucz się narpierw GML na bardziej średni i obsługę 39dll. Wtedy możesz śmiało o czymś myśleć. Pozdrawiam, IV!n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 A na jakim poziomie jesteś w GM? Jak tam stoisz z GML? Ja tam myślę że nie jest nawet w połowie zaawansowanych podstaw komputera. :) Lepiej zacznij od jakichś pacmanów czy innych prostych gierek (i tak z paredziesiąt razy już to piszę...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Ile jeszcze osób będzie rozmyślać nad jego znajomością GM'a? Wystarczy, że ja zadałem pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Jako tako rok czasu dzialam ale nie jestem profesjonaloista... Nie czytalem za durzo na temat GM sam jakies zeczy robilem dlatego nie mam pojecia o takich zeczach jak dll czy inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 A to nie ma nic do rzeczy myślałem że moge liczyć na pomoc doświadczonych ludzi. To moje marzenie zrobić gre internetowa :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 A to nie ma nic do rzeczy myślałem że moge liczyć na pomoc doświadczonych ludzi.Szczerze mówiąc to nie, zwłaszcza że nawet mało z tych doświadczonych ludzi porywa się na tego typu gry, to jest jedna z najtrudniejszych kategorii i nie da się od tak hop siup zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Najpierw poducz się o samej "mechanice" przesyłu danych w Internecie, sposobu ich odbierania i przetwarzania, rodzajach połączeń itp. rzeczy. Jak już takie rzeczy pojmiesz, to wtedy ucz się jakiegoś DLLa do tworzenia "multików". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Cie chyba... :/ I po marzeniach :{ NARQA~~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Cie chyba... :/ I po marzeniach :{ NARQA~~ Noooo, kolego-z takim podejściem, to Ty daleko nie zajdziesz. Mówię tylko, że znając takie rzeczy będzie Ci dużo łatwiej pojąć DLLe służące do tworzenia multiplayerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 A to nie ma nic do rzeczy myślałem że moge liczyć na pomoc doświadczonych ludzi. To moje marzenie zrobić gre internetowa :| Sadze ze przesadzasz, poprostu ci zalezy. Marzenie to np. aby ludzie cie znali i szanowali, lub byc bogatym, a nie zrobienie jakiejs gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Sadze ze przesadzasz, poprostu ci zalezy. Marzenie to np. aby ludzie cie znali i szanowali, lub byc bogatym, a nie zrobienie jakiejs gry. Dziwne podejście...moim marzeniem od zawsze było przejechać choćby jedno kółko w bolidzie F1. To niewiele w porównaniu do twoich sław i bogactw... KONIEC OFFTOPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 To niewiele w porównaniu do twoich sław i bogactw... Nie napisalem ze ja mam takie marzenie (to byl przyklad) , tylko dla mnie idiotyczne jest mowic np. "moim marzeniem jest przejsc/zrobic jakas gre", poprostu na czyms komus bardzo zalezy, ale nie morzna nazwac tego marzeniem, gdyby tak bylo, to kazdy mial by dziennie po 10000 nowych marzen, a stare by znikaly w niepamieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Nie napisalem ze ja mam takie marzenie A ja nie pisałem, że to jest właśnie Twoje marzenie, tylko odniosłem się do Twojego przykładu... No cóż...wnoszę do administracji o zamknięcie tematu, bo kolega Oriental się z Nami chyba pożegnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Nie powiesiłem sie :< Gdyż nie mam sensu życia. ........GDZIE TA SZUBIENICA......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Nie powiesiłem sie :< Gdyż nie mam sensu życia. ........GDZIE TA SZUBIENICA......... To miało być zabawne? :/ SERWER-z nim łączą się poszczególne komputery klientów w celu pobrania wszelakich informacji na temat planszy, zasad rozgrywki. Na serwerze dokonuje się także zmian administracyjnych, dotyczących rozgrywki, które potem są rozsyłane do klientów, jak np: bany. Przez serwer przechodzą także wszystkie informacje dotyczące klienta x w celu dalszego ich przesłania do innych klientów y, z itd. KLIENT-to każdy komputer łączący się z serwerem w celu pobrania informacji. A więc wychodzi na to, że każda zmienna, dana otrzymana z serwera musi zostać przetworzona i przypisana odpowiednim obiektom, funkcjom itp. u innych klientów... CO JA CI WIĘCEJ POWIEM, WISIELCZE??? xD ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 oO? Jakto nie , ja tez mam marzenie by zrobić pewną grę, marzenie to moze byc wszystko czego chcesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Widzisz mamy marzenie zrobienia gry :D Może zrobimy spułe i zrobimy porządną gre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 żeby Pablo wszystko pisał za ciebie :P? a tak serio http://pl.wikipedia.org/wiki/Tcpip przeczytaj :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oriental Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dobre dobre PRZYDA SIE :] Dzieki~~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi