SLy Opublikowano 8 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2004 Mam takie proste zadanko: Napisz program realizujący algorytm, który umożliwi wyprowadzenie na ekran monitora prostokąta o bokach n x m, składającego się z liter "A" i "B", występujących co drugi wiersz ( m - liczba znaków "A" i "B" w poziomie, n - liczba znaków "A" lub "B" w pionie). Oczywiście środek też ma być zapełniony literkami. No i zrobiłem - w końcu nie jest to trudne. Problem w tym, że robiłem to po swojemu i nie wiem czy da się to jakoś zoptymalizować lub zrobić w jakiś inny prostszy sposób. U mnie wygląda to tak: program prostokat; uses crt; var n,m,i,i2,j,j2:word; procedure rysowanieAB; begin for i:=1 to m div 2 do begin write('AB'); end; end; procedure rysowanieBA; begin for i:=1 to m div 2 do begin write('BA'); end; end; begin clrscr; writeln('Podaj wysokosc prostokata '); readln(n); writeln('Podaj szerokosc prostokata '); readln(m); j:=m mod 2; j2:=n mod 2; if j2=0 then begin for i2:=1 to n div 2 do begin if j=0 then begin rysowanieAB; writeln; rysowanieBA; writeln; end else begin rysowanieAB; write('A'); writeln; rysowanieBA; write('B'); writeln; end; end; end else begin for i2:=1 to n div 2 do begin if j=0 then begin rysowanieAB; writeln; rysowanieBA; writeln; end else begin rysowanieAB; write('A'); writeln; rysowanieBA; write('B'); writeln; end; end; if j=0 then begin rysowanieBA; end else begin rysowanieBA; write('B'); end; end; readkey; end. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 8 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2004 Możesz mi pokazac przykładowy wynik? Znaczy się namauj tu taki prostokąt, bo nie bardzo czaje, jak mają być ustwione te literki, a nie mam teraz Pascala :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 9 Listopada 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2004 ABABABABA BABABABAB ABABABABA BABABABAB Taka szachownica z literek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 9 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2004 Hmmm a spróbuj tak: for i:=1 to n do begin if n mod 2 = 0 then begin od_czego:='B'; pozniej:='A'; end else begin od_czego:='A'; pozniej:='B'; end; for j:=1 to m do begin if m mod 2 = 0 then write(od_czego) else write(pozniej); end; writeln; end; Spróbuj, tak, ale pisze z pamięci, więc jak coś to pisz co nie działa ;] Edit: Ups chyba pomyliłem kolejność, ale to chyba nie problem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 10 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2004 Hehe jak milo znow wrocic do korzeni :) Na poczatek jedna uwaga... zauważcie, że jesli linijka konczy się na A to zaczyna się na B i odwrotnie.. nie ma wiec sensu zalozenie jesli parzysta jesli nie parzysta.. wystarczy je pisac naprzemiennie ABABABA i w odpowiednim miejscu konczyc linie ;) Program kwadrat; uses crt; var m,n,i,j :integer; litera : char; Begin clrscr; write('Podaj liczbe wierszy : '); readln(m); write('Podaj liczbe kolumn : '); readln(n); writeln; litera:='A'; for i:=1 to m do begin for j:=1 to n do begin write(litera); if (litera='A') then begin litera:='B'; end else begin litera:='A'; end; end; writeln; end; readkey; end. A tak to bedzie wygladac... Podaj liczbe wierszy : 4 Podaj liczbe kolumn : 5 ABABA BABAB ABABA BABAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 10 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2004 Hmmm, a jak będzie zaczynać na A i kończyć na B, to drugi wiersz też będzie się zaczynał na A. Przykład: Kolumny = 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 10 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2004 Oj tam czepiasz sie... :jezor: No dobra.. dobra.. moze troche pospieszylem sie z zalozeniami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 11 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2004 Nie da się być SUPER all the time =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi