Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Siiemka!ostatnio robie gre Little Green i wiekszosc nazeka ze moje gry kture robie jak ma sie podejsc i pogadac kims to nie mozna potem odejsc :crying: prosze pozmozcie bo chodzi o to ze np jak bede bardzo bliziutko danego obiektu ale nie bede go dotykal to wysiewtli sie tekst i zebym wogole nie mogl go dotknac rozumiecie :lol: ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Draw: If (distance_to_object(obiekt) < = 5) {draw_text(60,90,"twój tekst")} Edit: :o o Marek.S Fan xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 if distance_to_object(objekt) < 10 //jesli odleglosc od obiektu "objekt" jest mniejsza niz 10 pixeli { show_message("cos tam"); //to wyslwietla sie napis "cos tam" } o to ci chodzi? Edit: Marek.S byl szybszy <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ale gdzie to dac??w bohu czy w objekcie ktury ma sie z bohem zdezyc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 W step :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @Nikas: To wszystko jedno czy dasz kolizję w bohaterze czy w drugim obiekcie (chyba :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 xD nie chodzi o to ja sie pytam czo mam do dac w step ludzika kturym sie chodzi czy w step objektu z kturym ma sie ludzik zdezyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 W step bohatera... przeciez to on sie zbliza do postaci. Moglbys dac w stepie wroga ale wtedy musialbys zmienic object... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 wysiewtli sie tekst a co ty maxpaynn z show message wyskakujesz :P pozatym gdzie moje platformy :] i olewasz moje pm :P @Dangon: a co to za różnica. Np odległość od punktu A do B = odległość od punktu B do A czyż nie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 zrobilem tak STEP if distance_to_object(objekt) < 10 //jesli odleglosc od obiektu "objekt" jest mniejsza niz 10 pixeli { show_message("cos tam"); //to wyslwietla sie napis "cos tam" } i nie ma objektu z kturym gracz ma sie zderzyc... czemu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 w miejce "objekt" musisz wpisac nazwę obiektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 wiem xD HA AZ NA TYLE TO GLUPI NIE JESTEM!! :P wpisalem tylko to co mialem pod ctrl+v te poskie ęłąóif czy jakos tak poprawilem po prostu nie ma tego obiektu z kturym gracz ma sie zdezyc //wiecie ze tacy zwyczajni userzy to mi bardziej pomogli niz ci wszyscy moderatorzy (bez urazy oczywiscie)// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A dałeś ten obiekt w roomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 może wstawiłeś jakiś skrypt do draw wtedy dorzuć jeszcze to: draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y) :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 nie nic z tego nie dziala PS. no wiesz marek takich ziomkow to sie szanuje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A ostawiłeś mu sprita :P pokaz ten przykład :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zrobiłem na szybko przykład. PRZYKŁAD TEKSTU PS: Poruszanie się w nim jest tylko podczas skakania. Nie miałem czasu zrobić w pełni grawitacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 miki kiepsko :P lepiej zrób to na drawie bo zobacz jaka jest reakcja jak fajnie trzeba wychodzić z gry zamykając proces :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 pozatym gdzie moje platformy :] i olewasz moje pm :P No dobra już dobra trzymaj Klik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 No dobra już dobra trzymaj Klik :) Co to za off top :P mam taki sam problem z moimi, hero dziwnie odskakuje, znalazłeś to gdzieś na forum :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ok zrobilemjak miki i dziala tylko ze odejsc nie chce i ciagle sie napis wyswietla a moze zrobimy tak jak bedzie kolizja z o obiektem to bohater sie odbij np na 5 mm a teksty sie wyswietla ok?? Pisz poprawnie, bo będzie warn! Dawidsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A może takie coś? if (distance_to_object(object1) <= 20){ x=xprevious y=yprevious show_message("twoj tekst") } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 wy-szy-stko zi-ly-e :( macie moze takie ludziki jakie ma np marek.s w userbaze np pan fikusny bo little green to jeden z takich ludzikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 No dzieło Tymona :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 zacznijmy moze jeszcze raz.... dajcie mo kod jak Gdy bohater dotknie objektu to odbije sie na 5 mm!! :twisted: PS.TYMON W JAKIM PROGRAMIE TO RYSOWALES?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 No dzieło Tymona :D Userbar to moja robota :P niedługo oficjalne demo Pana Fikuśnego xD A jeśli chodzi ci że mamy ci dać ludka to potem dorobię ruch twarzy :P Edit: Tymon to robi w zwykłym GM i skleja w animagic :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 heh chyba zaczne sie uczyc robic te liudzki xD DAJCIE WKONCU TEN KOD JAK ZROBIC BY BOHATER PO KOLIZJI Z DANYM IBIEKTEM ODBIJAL SIE NP NA MM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 create: xe=instance_nearest(x,y,potwor) ex=instance_nearest(x,y,potwor) step: If (distance_to_object(potwor) <=5) { if point_direction(x,y,ex.ey) >90 and point_direction(x,y,ex.ey) <180) {x+=6}} else {x-=6} :] Prościej by było zastosować zmienne, ale jak już napisałem już mi się nie chce poprawiać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A jeśli chodzi ci że mamy ci dać ludka to potem dorobię ruch twarzy :P Ludzik pierwsza klasa :P On będzie musiał dać cię do credits :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi