Dangon Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Mam tak glupi problem. Co kilka sekund powstaje objekt (nazwijmy go "wrog") ktory idzie w pewne miejsce. Co kilka sekund z tego objektu powstaje objekt (nazwijmy go "pocisk") ktory leci w strone w jaka wrog jest skierowany (czyli jego direction). Problem jest nastepujacy: Jezeli powstanie kilka objektow wrog z ktorych tworza sie objekty pocisk to direction wszystkich pociskow jest taka w jaka strone skierowany jest pierwszy powstaly wrog. Jak zrobic aby pocisk powstaly od kazdego wroga lecial w strone w jaka wrog ktory tworzy ten pocisk jest skierowany? Ja zrobilem cos takiego (pomijam kod z alarmami): WROG: W alarm0 instance_create(x,y,pocisk); POCISK: W create speed = 6; direction = wrog.direction; image_angle = wrog.image_angle; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 może użyj other.direction :) bo tak gm się odnosi tylko do jednego pierwszego obiektu worg :) albo porostu w akcji strzału zrób (alarm0) (instance_create(x,y,pocisk)).direction=self.direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 No wlasnie... Dzieki Marek.S. Teraz jest picus glancus ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A ja powiem że źle robisz. Wszystko powinno się odbyć zaraz po stworzeniu obiektu: i = instance_create(x,y,pocisk); i.speed = 6; i.direction = direction; i.image_angle = image_angle; Czepiajcie się. ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 No wlasnie teraz tak zrobilem... ze od razu po stworzeniu obiektu wszystko sie dzieje :) Ale dzieki Tymon :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Powiedzialem ze jest wszystko OK, jednak teraz zauwazylem ze tak nie jest. Otoz problem jest nastepujacy: problem Zauwazcie skad wylatuja pociski. Raz wylatuja prosto z lufy a po jakims czasie cos sie zmienia i wylatuje minimalnie obok... Jak to naprawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Alarm0: alarm[0] = room_speed; (instance_create(x,y,object1)).direction = self.direction Step pocisku: speed=8 image_angle=direction I po kłopocie :] po prostu ty tworząc nowy pocisk nadawałeś im speed i direction każdemu z istniejących pocisków poprzez obiekt1.... powinno być other.speed=direction :) I jeszcze jedno other.image_angle=self.image_angle :o jak przekazujesz już direction to po co ci ten kod :P lepiej już wstawić w step pocisku image_angle=direction :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A image_angle to nie to samo co direction...?? :P Hm... Różnica jest taka, że image_angle obraca tylko sprite'a, a direction cały obiekt... A nie istnieje takie coś jak adresowanie zmiennych ogólnych globalnych wewnętrznych do funkcji ogólnych zewnętrznych... :P Nie da się przypisać direkcji, score, health'a do funkcji tworzącej obiekt (ani żadnej innej funkcji, ktora ma conajmniej jedno "_" w nazwie - takie funkcje nazywa się właśnie ogólnymi zewnętrznymi i rysuje się na ciemnoniebiesko :D)... Chociaż idąc dalej, direction nie jest w sumie (...) ogólną (...) ale własną (mimo że rysuje się takim kolorem jak te ogólne), więc może też być przypisana do każdego jednego obiektu :) Także direction trza przypisać w oddzielnym kodzie w pocisku i ustawić ją na object1.dierction albo !object.direction :P @eidiot: yee, 400 posty'ów, jedziemy chlopaki... ;ppp ale spam ale spam ale spam... dobra, 400 wystarczy mnie na razie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ja tak GM rozumiem :P do tłumaczenia to ja się chyba nie nadaję, ja mogę pisać kod i robić przykłady, a spyro może tłumaczyć :P Edit: mój 21 post dzisiaj xD nabijamy ostro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Mi tam tlumaczyc nie trzeba... Przy takiej wiedzy jaka posiadam, sam dojde co do czego i w ogole ;) Poprostu nie mialem pojecia czym to moze byc spowodowane :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @Marek.S: Fajnie xD To stówrzmy duet: Ty zapodajesz funkcję w jednym poście, a ja w następnym tlumacze ją :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi