maciusiowo1 Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Jak w temacie(znowu).Mam w menu przycisk "Wczytaj" i mam w nim kod, gdy się na niego kliknie ini_open('przygody.ini'); ini_write_string('spr','wcz','true'); ini_close(); A potem klocek 'Load Save Game"(czy jakoś tak). w romie jest kontroler który: ini_open('przygody.ini') wcz=ini_read_string('spr','wcz','') if (wcz = true) { ini_write_string('spr','wcz','flase') ini_close(); room_restart() } I tu jest problem. Mozna go rozwiązać inaczej, na wiele sposobów, ale nie wiem jakich więc używam ini. Chodzi oto że muzyczka z menu gra, gdy powina lecieć już inna, bo kontroler roma blokuje tą muzyke w 'Create" i puszcza inną a tu klops. I tu proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Zamiast if (wcz=true) Daj if (wcz='true') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 nIe dZiAłA :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 ini_open('przygody.ini') wcz=ini_read_string('spr','wcz','') if (wcz = true) { ini_write_string('spr','wcz','flase') ini_close(); room_restart() } ini_write_string('spr','wcz','flase') - Nie flase tylko false ;). Możliwe, że tak go zapisałeś a potem w kodzie używasz poprawnej formy i przez to są błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 To dodaj gdzieś tam sound_stop_all(); i w Room Start daj żeby szła muzyczka od nowa... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 też nie, ale pisze przecierz też że można mi odpisać dowolny inny sposób restartu levelu, po wczytaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 w naszej dokumentacji jest moj artykul o ini przeczytaj ;) ak w temacie(znowu).Mam w menu przycisk "Wczytaj" i mam w nim kod, gdy się na niego kliknie ini_open('przygody.ini'); ini_write_string('spr','wcz','true'); ini_close(); jezeli robisz wczytaj to chyba ci sie cos pomieszalo bo write to pisz a read to czytaj :P chyba ze tak mialo byc :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 coś tobie, bo naciskam wczytaj z menu, kontroler w romie przechwytuje zapisane informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 21 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 może byś powiedział o problemie a nie kodem walisz jak my nie wiemy co chcesz zrobić jeśli chodzi ci o save i load game to jest o wiele prostszych sposobów a może coś innego pokićkałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 23 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Jakoś sobie pradziłem, ale mam teraz inny problem. Podaje kody: Na przycisku Start w menu: ini_open('przygody.ini'); ini_write_real('System','fmix','0'); ini_write_real('System','fvix','0'); ini_write_real('System','ftyol','0'); ini_close(); Przy nowej mocy: ini_open('przygody.ini'); ini_write_real('System','fmix','1'); ini_close(); I na nacisnięcie X ini_open('przygody.ini'); ochrona2=ini_read_real('System','fmix',''); ini_close(); if(ochrona2 = 1) { health=0; instance_create(x+0,y+0,ochrona); } I problem jest z X. Jakby nie odczytywał wogóle pliku INI, a jest 1 tam. Sprawdzałem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Tak Przykładowo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi