Piczer Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 No więc tak. Wyszukiwarka mi nic nie daje, bo nie mam kompletnego pojęcia jeżeli chodzi o gry multiplayer. Macie jakiś artykuł dla początkujących, gdzie wszystko jest napisane i można zrobić przykładową grę? Zaraz mi zaczniecie mówić, żebym se ściągnął 39dll'a i żebym jechał - ale takie info mi nic nie daje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Jezus maryja, toż to na stronie GM'a leży. http://www.gamemaker.nl/tutorials/multiplayer.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Jest przecież jeden przykład na GMclanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Tak... Co mi z przykładu, jeżeli ja o multiplayerze w Gamemakerze nie ma kompletnego pojęcie? A tamten tutorial zanim go przeczytam, minie pięć dni żebym go przetłumaczył... Za takie dzięki... Widziałem, że chyba ktoś go spolszczył, ale jak zacząłem czytać to pisało to tak, jakby do tego co by umiał robić gry online... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Ok: http://www.yale.edu/pclt/COMM/TCPIP.HTM oraz http://computer.howstuffworks.com/question525.htm . Pierwszy wyjaśnia jak działa TCP/IP a drugi przedstawia budowę pakietów. No i niestety, większość dobrych artykułów jest po angielsku i nic na to nie poradzisz, musisz się nauczyć języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 A tamten tutorial zanim go przeczytam, minie pięć dni żebym go przetłumaczył.. Chyba lepsze to niż czekanie na tłumaczenie kursu przez gnyska (bez urazy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Kurcze... Chciałem se zrobić prostą grę, abym mógł se pograć z kumplem, ale to jest z deczka za trudne... Naprawdę po polsku nie ma jak obsługiwać w Game Makerze multiplayera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Game Maker też angielski... :P Jak zrobisz to będzie... ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Z tego co pamiętam, to na forum ktoś podawał przetłumaczony w translatorze kurs obsługi 39dll. Kiepskie to było, ale zawsze coś. Poszukaj. A temat przenoszę do początkujących, czy w nieumiejętności znalezienia kursu jest coś zaawansowanego :P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Nie wiem, ale ja zawsze tam daję :P (dobra to nie było śmieszne) A do gry multiplayer konieczny jest jakiś dll? No bo Tymona przykład na stronce nie ma żadnego dll'a a mi chodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Z tego co pamiętam, to na forum ktoś podawał przetłumaczony w translatorze kurs obsługi 39dll. Kiepskie to było, ale zawsze coś. Poszukaj. A temat przenoszę do początkujących, czy w nieumiejętności znalezienia kursu jest coś zaawansowanego :P ? jakie kiepskie przez ten kurs obgryzłem sobie paznokcia u lewej ręki palca wskazującego, i to nie do końca była robota translatora, ok połowy sam przetłumaczyłem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Nie wiem, ale ja zawsze tam daję :P (dobra to nie było śmieszne) A do gry multiplayer konieczny jest jakiś dll? No bo Tymona przykład na stronce nie ma żadnego dll'a a mi chodziło... Tak, ale GMowy standard MP jest bardzo niewydajny i porządnej gry na nim nie zrobisz (Ok. 3 graczy i już masz lagi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Piczer, ten przykład napisany przez Tymona jest niewydajny. Ping jest straszny po prostu, a do tego obsługa strasznie porąbana. Lepiej za 39DLL się brać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi