Hriser Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Na początku jest menu i obrazek od góry. W normalnych rundach w lewym górnym rogu są życia ustawione jako "Game Start". Tyle, że start gry zaczyna sie od menu z obrazkiem i ten zakrywa i kasuje życia. Potem żyć już nie ma :/ Jeśli zmienię "Game Start" na "Room Start" to nawet jak strace jedno życie mam tyle ile od początku :/ co jest nie tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 tu masz przykład życia: http://traxa.pl/file.php?file=4dd4ca0eb9d1...f7f3701e0d79c12 PS: może dla tego że po śmierci gracza nie powinno dawać się aby wracało do roomu menu tylko restartowało całą gre, lub na początku rooma ustawić ilość żyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Ale ja nie mam paska życia więc robienie restartu gry byłoby bez sensu :) Po co mam ustawić ilość żyć w roomie jak np. Załóżmy że życia są 3. W 1. rundzie strace jedno. No i w drugiej bede miał znowu 3 zamiast 2... :/ Jak zrobić żeby obrazek nie wchodził na serca a przynajmniej ich nie kasował [przeniesienie opbrazka nie wchodzi w gre] albo jak zrobić żeby obiekt [znak życia] pokazywał sie w określonych roomach np. room1-room12 ??? :/ A może ktoś zna inny skuteczny sposób :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Ale ja nie mam paska życia więc robienie restartu gry byłoby bez sensu Po co mam ustawić ilość żyć w roomie jak np. Załóżmy że życia są 3. W 1. rundzie strace jedno. No i w drugiej bede miał znowu 3 zamiast 2... :/ A przykład obejżałeś? Tam życia działają. A pesek HP można usunąć i dać ze po zetknięciu z duchem zdychasz odrazu. PS: Za kilka minut hostne moje intro (temat: JAK ZROBIĆ CREDITSY??!!) zobacz tam za 5 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Ale ja życia mam zrobione :blink: A w Twoim przykładzie jest tylko jedna runda i po dorobieniu drugiej jest to samo: po straceniu życia w 1 rundzie w 2 rundzie już mam wszystkie :/ A o to mi właśnie chodzi żeby tak nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Stworz sobie jakis obiekt (np. gamestart) W Start game: lives = 3; I cala filozofia... A i ten obiekt umiesc na poczatku pierwszej planszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja proponuję w start dać: global.lives=3 i potem cały czas odejmować lub dodawać do global.lives, np. przez klocek Set a value of variable. Wtedy, będziesz miał we wszystkich roomach te życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 A ja proponuję tak: Robisz rooma przed wszystkimi innymi roomami. Klikasz na niego. Wybierz zakładkę settings, masz przycisk Creation code. Kliknij go i wpisz do niego kod: lives=3; room_goto_next(); W roomie nie umieszczasz żadnego objektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Do Dangon: - Gdyby było tak jak piszesz to byłoby łatwe i nie musiałbym pisać na forum ;) Ale chyba nie czytałeś co pisze od początku :/ Chodzi o to ze nie moge tego dać do "START GAME" bo PIERWSZE JEST MENU !!! A jak życia też bedą w MENU to obrazek je pokasuje [ obrazki pokazujące ilość życ ] a jak dam ROOM START to bedzie to o czym juz pisze i pisze... i nie chce mi sie kolejny raz [up]... :/ Aha, i moj problem nie opiera sie na życiach tylko na RYSUNKACH POKAZUJĄCYCH ILOŚĆ ŻYĆ :/ [chyba... :D ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 RYSUNKACH POKAZUJĄCYCH ILOŚĆ ŻYĆ Czyli na życiach. Te rysunki pokazują tylko ich ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 No, taka informacja mi w niczym nie pomaga :/ :jezor: Jak zrobić tak, aby pewien obiekt pojawiał się od wybranego roomu i trwał do końca przez reszta roomów?? Ludzie pomóżcie!!! :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi