Skocz do zawartości

Życia i... problem :/

Hriser

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku jest menu i obrazek od góry. W normalnych rundach w lewym górnym rogu są życia ustawione jako "Game Start". Tyle, że start gry zaczyna sie od menu z obrazkiem i ten zakrywa i kasuje życia. Potem żyć już nie ma :/ Jeśli zmienię "Game Start" na "Room Start" to nawet jak strace jedno życie mam tyle ile od początku :/ co jest nie tak??

Ale ja nie mam paska życia więc robienie restartu gry byłoby bez sensu :) Po co mam ustawić ilość żyć w roomie jak np.

Załóżmy że życia są 3. W 1. rundzie strace jedno. No i w drugiej bede miał znowu 3 zamiast 2... :/

Jak zrobić żeby obrazek nie wchodził na serca a przynajmniej ich nie kasował [przeniesienie opbrazka nie wchodzi w gre] albo jak zrobić żeby obiekt [znak życia] pokazywał sie w określonych roomach np. room1-room12 ??? :/

A może ktoś zna inny skuteczny sposób :)

Ale ja nie mam paska życia więc robienie restartu gry byłoby bez sensu Po co mam ustawić ilość żyć w roomie jak np.

Załóżmy że życia są 3. W 1. rundzie strace jedno. No i w drugiej bede miał znowu 3 zamiast 2... :/

A przykład obejżałeś?

Tam życia działają.

A pesek HP można usunąć i dać ze po zetknięciu z duchem zdychasz odrazu.

PS: Za kilka minut hostne moje intro (temat: JAK ZROBIĆ CREDITSY??!!) zobacz tam za 5 minut

A ja proponuję tak:

Robisz rooma przed wszystkimi innymi roomami.

Klikasz na niego. Wybierz zakładkę settings, masz przycisk Creation code. Kliknij go i wpisz do niego kod:

lives=3;
room_goto_next();

W roomie nie umieszczasz żadnego objektu.

Do Dangon:

- Gdyby było tak jak piszesz to byłoby łatwe i nie musiałbym pisać na forum ;) Ale chyba nie czytałeś co pisze od początku :/ Chodzi o to ze nie moge tego dać do "START GAME" bo PIERWSZE JEST MENU !!! A jak życia też bedą w MENU to obrazek je pokasuje [ obrazki pokazujące ilość życ ] a jak dam ROOM START to bedzie to o czym juz pisze i pisze... i nie chce mi sie kolejny raz [up]... :/

Aha, i moj problem nie opiera sie na życiach tylko na RYSUNKACH POKAZUJĄCYCH ILOŚĆ ŻYĆ :/ [chyba... :D ]