Micanser Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Hejka, mam problem. Mam taki kod if position_meeting(x-32,y,obj_las) { jakaś akcja } . Mam obkiekty obj_las, obj_las2 i obj_las3, czy można jakoś wpisać w miejsce gdzie teraz znajduje się obj_las, te trzy obiekty, aby nie pisac 3 razy tego samego skryptu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Użyj parentów. Jako parenta ustawiasz obj_las dla innych. Później sprawdzasz tylko warunki dla obj_las. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 albo tak: if position_meeting(x-32,y,obj_las||obj_las2||obj_las3) { jakaś akcja } owiele prościej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 To sobie pisz dla 50 obiektów kilkanaście razy to samo jak Ci się chce ^w^! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Wielkie dzęki :thumbsup: Sam popróbuje jak mi będzie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 ja podałem mu kod tylko do tych trzech obiektów, a jasne, że jeśli ich będzie więcej to parentsy będą lepsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Mam jeszcze jeden problem z kodem if position_meeting(x-32,y,obj_las) jak zrobić żeby zamiast sprawdzać czy coś znajduje się w punkcie (x-32,y) sprawdzić czy obiekt znajduje się na lini od 0 do 640 na osi x i y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zależy: jeśli chcesz aby tylko WYKRYŁO to wystarczy dać collision_line(0,640,1,obj_las,1) ale jeśli chcesz aby ZWRÓCIŁO ci pozycję to możesz zrobić tak mojx = 0; mojy = 0; for (i =0; i <= 640; i += 1) { if (place_meeting(i,wartosc_y,obj_las)) { mojx = i; mojy = wartosc_y; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Nie o to mi chodziło, za pomocą position_meeting sprawdza czy jakiś obiekt jest na jakiejś pozycji, a ja chce żeby sprawdzał czy obiekt jest na każdym możliwym x i ustalonym y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 y_const=10 // opcjonalna wartość stałego położenia y obiektu global.in_area_numb=0 n=instance_number(obj_las) numb=0 repeat(n) { a=instance_find(obj_las,numb) if(a.y=y_const)global.in_area_numb+=1 numb+=1 } // global.in_area_numb - liczba obiektów obj_las mających y równe ustalone_y // n - liczba obiektów obj_las Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 @Up: Eee... Co? @Micanser: Ok to spróbuj tego for (i=0;i<=640;i+=1) { if (position_meeting(i,ustalone_y,obj_las)) // jakies akcje } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 @matthew, twój kod będzie zwalniał grę. mój kod oblicza ile jest obiektów obj_las mających y równe ustalone_y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 instance_place(x,y,obj), albo instance_position(x,y,obj). Miło było by jednak gdybyś powiedział co chcesz uzyskać :3 PsichiX, używaj tagów code. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi