MikeyLs Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Cześć, Mam pytanie, nie wiem w jaki sposób zrobić strzelanie z dwóch luf od jednego obiektu w podstawie mam takie coś (Bohater, Glob Right Pressed) GML instance_create(obj_gracz.x,obj_gracz.y,obj_laser_1); (Pocisk, Step) GML direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); image_angle=direction speed=40 if distance_to_object(obj_gracz) >350 { instance_destroy() } Wydaje mi się że najlepiej byłoby zrobić 2 obiekty podążające na obj_gracz tylko nie wiem jak to zrobić <_< E/ Ok udało mi się samemu zrobić trzeba było trochę pomanipulować współrzędnymi GML instance_create(obj_gracz.x+14,obj_gracz.y-40,obj_laser_1); instance_create(obj_gracz.x+14,obj_gracz.y+10,obj_laser_1); E/ Jednak coś jest jeszcze nie tak gdy obj_gracz jest w poziomie jest wszystko ok ładnie strzela z luf jednak gdy zmieniam kąt zupełnie nie pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 popróbuj z lenghtdir_x i lenghtdir_y https://docs.yoyogames.com/source/dadiospic...engthdir_x.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykPlayingPOLSKA Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Problem jest w kierunku twojego lasera. Laser zawsze będzie się ustawiał w kierunku myszy,musisz zrobić sobie 2 zmienne które będą trzymały informacje o miejscu twojej myszy,i musisz do nich coś dodać by laser nie był na laserze. A tu znalazłem u siebie kod na wiązkę lasera która podąża za myszką,możesz to łatwo przerobić na tworzenie lasera w stepie. (draw) GML draw_self(); var x_ms=mouse_x var y_ms=mouse_y direction=point_direction(x,y,x_ms,y_ms); var max_length = 600; for(var i = 0; i < max_length; i++) { var lx = x + lengthdir_x(i, dir); var ly = y + lengthdir_y(i, dir); } draw_line_width_colour(x,y,lx,ly,2,c_red,c_red); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MikeyLs Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Dzięki Patryk za odpowiedź jednak jestem jeszcze trochę zielony w tym. Mógłbyś mi to jakoś przejrzyście wytłumaczyć jak to wszystko zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MikeyLs Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Okey problem zakończony wszystko ładnie jest opisane w tym teamcie https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=17795 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi