Estremo_PL Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przeciwnik ma za zadanie stać w miejscu i skakać i na początku wszystko działa ale po około 20 sekundach przestaje skakać i stoi w miejscu (animacja wciąż trwa). kod wygląda tak [Create] skok = choose(1,2,3); if skok = 1 then image_index = 0; if skok = 2 then image_index = 1; if skok = 3 then image_index = 2; image_speed = 0.05; friction = 0.28; [step] if image_index = 1 then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } oraz w Step jest użyte 5 klocków które chętnie bym przeniósł do kodu (pochodzą z pewnego poradnika) Start of a block set the vertical speed 0.6 relative check collission x = 0 y = vspeed, only solid, relative set the vertical speed 0 End of a block Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 zobacz czy zadziała if round(image_index) = 1 albo nawet chyba lepiej będzie tak: if ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) Start of a block set the vertical speed 0.6 relative check collission x = 0 y = vspeed, only solid, relative set the vertical speed 0 End of a block Prawdopodobnie to będzie coś takiego ale nie dam głowy uciąć bo z klocków korzystałem 15 lat temu :P GML vspeed += 0.6; if ( place_free(x, y+vspeed) ) { vspeed = 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estremo_PL Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 zobacz czy zadziała if round(image_index) = 1 albo nawet chyba lepiej będzie tak: if ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) Prawdopodobnie to będzie coś takiego ale nie dam głowy uciąć bo z klocków korzystałem 15 lat temu :P GMLvspeed += 0.6; if ( place_free(x, y+vspeed) ) { vspeed = 0; } niestety nie działa to ale te klocki dają grawitacje, (zwykła coś mi dziwnie działa ale jeszcze popróbuję może się uda) a bardziej mi chodzi o to czemu po chwili przeciwnik przestaje skakać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Nie zadziałało to co napisałem wyżej? tak to miało wyglądać: GML if ( round(image_index) = 1 ) then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } albo tak: GML if ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estremo_PL Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie zadziałało to co napisałem wyżej? tak to miało wyglądać: GMLif ( round(image_index) = 1 ) then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } albo tak: GMLif ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } zadziałało to GML if ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) then vspeed = -12; if place_meeting(x,y-3,object1) { effect_create_below(ef_explosion,x,y,2,c_black) instance_destroy() with(object1) vspeed = -7; } mógłbyś mi teraz wytłumaczyć dokładnie działanie tej linijki if ( image_index > 1-image_speed && image_index <= 1+image_speed ) then vspeed = -12; i czemu moja wersja po chwili się psuła, i czy chcesz aby cię umieścić w twórcach w przedziale ,,podziękowania dla"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Psuło się bo image_index zaczęło przyjmować wartości zmienno-przecinkowe ze względu na zmianę image_speed W pewnym momencie image_index zaczęło przeskakiwać przez wartość image_index == 1 z twojego warunku. No więc trzeba było rozszerzyć to tak by nie sprawdzał konkretnej liczby a zamiast tego zakres. Zakres od image_index-image_speed do image_index+image_speed; Wtedy jest pewność że warunek się spełni i nie przeskoczy przez twoją żądaną jedynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi