boskipawlo Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Siemka mam mały problem. tworzę grę w Game Maker Studio i chciałbym zrobić animacje postaci, która ma po 4 klatki stania, 4 klatki chodzenia itd... niestety potrafię robić animację z jedną klatką do każdej akcji. w miarę możliwości prosiłbym o opisowy kod. PS: z GM Studio mam styczność od dwóch tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Każdą animację dodaj jako oddzielny sprite. Sprite możesz zmienić za pomocą GML sprite_index = [tutaj nazwa sprite'a] lub klocka Change Sprite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boskipawlo Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 czyli zamiast image_index należy dać sprite_index? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 sprite z animacją zmieniasz tak: GML sprite_index = spr_animacja1; sprite_index = spr_animacja2; // zmiana animacji // a to jest prędkość odtwarzania animacji image_speed = 1; // normalna prędkość image_speed = 0.5; // o połowę mniejsza prędkość image_speed = 2; // 2 razy szybsza prędkośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boskipawlo Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 dzięki za pomoc. szybkość animacji potrafiłem zmienić ;) ale z tym sprite_index bardzo mi pomogłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi