peterz_pl Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Cześć, Potrzebuję rady. Mój twór będzie wyświetlany na kilku komputerach o różnych monitorach i rozdzielczościach ekranu. Obecnie stosuję poniższe, zapisując rozdzielczość do pliku ini. Problem tylko w tym, że po zmianie rozdzielczości z domyślnej na inną, gra gubi ostrość (a tekstury się rozjeżdżają). Wszystko nawet, gdy gra przybierze rozdzielczość, która jest aktualnie ustawiona w Windows. Czy mogę coś dodać do poniższego, aby to zmienić? Czy da się również zmienić jakoś opcje: Room>Settings>View in room oraz Room>Settings>Port on screen kodem? Z góry dzięki za info. GML //czytaj ini ini_open(working_directory + "settings.ini") global.i=ini_read_real("rozdzielczosc","i",0) w=global.rozdzielczosc[global.i,1] h=global.rozdzielczosc[global.i,2] //Ustawianie view_wview=round(w); view_hview=round(h); view_wport=view_wview; view_hport=view_hview; surface_resize(application_surface,view_wview,view_hview); display_set_gui_size(view_wview,view_hview); window_set_size(view_wview,view_hview); ini_close(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Ja stwierdziłem, że pierdzielić zmianę rozdzielczości, gra się dopasowuje do rozdzielczości komputera. Raczej gry w GM nie są na tyle ciężkie, by nie chodziły na komputerze co ma 10 lat czy więcej. Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterz_pl Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Ok, tylko ze gra musi dzialac w oknie. Na moim monitorze na rozdzielxzosci 1280x720 okno jest prawie na caly ekran. Na komputerze nr.2 jest to juz male okienko. A po powiekszeniu wszystko jest zamglone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Jak powiększasz to przeskalowujesz okno. (taka opcja w GM). Spróbuj sprawdzać co X sekund window_get_width() i window_get_height(). Jak się zmieni to uruchamiasz procedurę i może zadziała Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 A zobacz czy takie coś ci odpowiada https://gmclan.org/up539_4_Html5_starter_Canvas_scaling.html Niby zrobiłem to pod Html5 żeby sobie user mógł dowolnie zmieniać rozmiar okna przeglądarki a gra się dostosuje ale na EXE też to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterz_pl Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 @I am Lord Świetna rzecz. Pytanie tylko jedno: Czy można zwiększyć maksymalną rozdzielczość? Bo aplikacja nie pozwala przekroczyć 1024x640 (a potrzebuje zacząć od 1280x720. Zmniejszać lub zwiększać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 tzn nie rozumiem, ty chcesz zwiększyć rozdzielczość pulpitu? No bo moim skryptem możesz sobie dowolnie okno rozciągać i się dostosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterz_pl Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Próbuję zwiększyć wymiary gry i jak bardzo bym go nie rozciągał, i tak zostaje 1024x600. Przy zmniejszaniu okna nie ma problemu. Zmniejszałem i zwiększałem rozdzielczość ekranu w Windows, próbowałem zwiększyć wielkość roomu w Room>Settings>View in room oraz Room>Settings>Port on screen, niestety nadal największymi wymiarami okna są 1024x600. Poniżej screen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 O wow, faktycznie tak się dzieje. Nie zauważyłem, nie mam czasu się teraz temu przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterz_pl Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Jeżeli znajdziesz chwilkę i pomysł jak to odblokować, będę wdzięczny za info. Bez odbioru :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi