Cygnus Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Witam wszystkich... Narysowałem sobie wahadło i jest całym nie dzielonym wisi sobie na platformie ,która jest solidem.Chciałbym żeby się te wahadło poruszało w ruchu wahadłowym tak jak zegar...takie bujanie lewo prawo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Trochę mało napisałeś ale ruch wahadła najłatwiej odwzorujesz sinusem. Nie ważne na jaki sposób to robisz, ta jakoś uda Ci się to podpiąć pod twoje rozwiązanie. GML licznik+=0.3//Szybkość wahadła odchyl=22//Jak bardzo ma się odchylać image_angle=sin(licznik)*odchyl //albo //x=xstart+sin(licznik)*odchyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Z kolizjami będzie pewnie problem, bo obraca się tylko obrazek. Jak chcesz je wykrywać to zrób drugi sprite i niech to jest sama kula tego wahadła, nadaj go obiektowi i wyłącz visible. I teraz: Step GML licznik+=0.3//Szybkość wahadła odchyl=22//Jak bardzo ma się odchylać x=lengthdir_x(długość_wachadła,sin(licznik)*odchyl)+xstart y=lengthdir_y(długość_wachadła,sin(licznik)*odchyl)+ystart Draw GML draw_sprite_ext(ten_sprite_co_teraz,xstart,ystart-długość_wachadła,/*jakieś argumenty*/,image_angle,/*jakieś inne argumenty*/)//jak to wypełnić znajdziesz w dokumentacji</span> To powinno już mniej więcej ogarniać kolizję. Nie podałem całego kodu bo nie pamiętam, a dla ciebie też lepiej bo będziesz zmuszony rozumieć co robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Yo kt, maska kolizji też się obraca. Da radę to zrobić bez kombinowania. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Nie no spokojnie chłopaki wystarczy mi normalny ruch wahadłowy;) lewo prawo;) huśtanie;) obiekt narysowałem jako jedną całość i cały ma się huśtać nie duł... dobra to tak w step daje step GML licznik+=0.4 odchyl=20 image_angle=sin(licznik)*odchyl ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Yo kt, maska kolizji też się obraca. Da radę to zrobić bez kombinowania. ;) Dobra chłopaki poradziłem sobie w create dałem jeszcze licznik=0; i teraz jest dobrze;) dzięki jeszcze raz za pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi