Matrix_ Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Witam, ostatnio tworząc grę opierającą się na misjach i questach pisałem osobny kod do każdego zadania. Jak zniknie jakaś, lub coś zostanie zebrane. Lecz w tym wszystkim brakowało mi poukładania. Staram się teraz ułatwić jakoś kod, grę wyrzuciłem, i chcę napisać ją jeszcze raz. Chodzi mi o to, żeby móc do każdej misji wpisywać prosto, {nazwa | co trzeba zrobić(jakieś skóty kill-że trzeba zabić, pick-zebrać itp. | obiekt do zabicia/zebrania | ilość ) Chciałem zrobić coś jak osiągnięcia steam, kilkadziesiąt zadań, otwarta przestrzeń, lub jakiś wątek główny. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać ;/ czy zrobić to w jakimś osobnym pliku .INT, czy jakoś w skryptach... Mógłby ktoś jakoś pomóc ? Mam nadzieję że dobrze opisałem o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Możesz stworzyć skrypt w którym zdefiniujesz sobie argumenty (argument0, argument1 itd.) i potem już tylko ustawiać ich wartości w kodzie obiektu. Np. stworzyłeś sobie skrypt scr_mission i w skrypcie zdefiniowałeś sobie ,że argument0=zmienna odpowiadająca za nazwę misji, argument1=zmienna odp. za kille i tworzysz w ten sposób normalną własną funkcje : scr_mission(nazwa misji, kille) którą piszesz już w kodzie obiektu. GML //scr_mission(nazwa_misji,kille do zdobycia); globalvar nazwa, max_kill, mission_completed; nazwa=argument0; max_kill=argument1; mission_completed=0; if kill==max_kill && mission_completed==0 { show_message('Ukończyłeś misje'); mission_completed=1; kill=0; } if mission_completed==1 { //coś się dzieje dostajesz kase i nowe diax eq show_message('jej diax eq'); mission_completed=2; //żebyś nie mogł robić znowu tej misji } no i oczywiście musisz tą zmienną kill gdzies se zdefiniować w obiekcie. a w stepie obiektu : GML scr_mission('zabij_smoki',10); I na tej zasadzie twórz sobie dalej argumenty np. obiekt do zabicia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Troszkę rozbudowałem to co podałeś. GML // scr_mission( nazwa , co trzeba zrobić , jaka ilosc , ile sie dostaje ) globalvar name , type , amount , completed , gainscore; name=argument0 type=argument1 amount=argument2 gainscore=argument3 completed=0 if type==zabij && completed==0 { if kills=amount && completed==0 { show_message("Misja: " + string(name) + " zostala zakonczona pomyslnie."); completed=1 kills=0 } } else if type==zbierz && completed==0 { if picked=amount && completed==0 { show_message("Misja: " + string(name) + " zostala zakonczona pomyslnie."); completed=1 amount=0 } } if completed==1 { if gainscore==1{ show_message("Otrzymales "+string(gainscore)+ "punkt doswiadczenia.")} else if 1<gainscore<4{ show_message("Otrzymales "+string(gainscore)+ "punky doswiadczenia.")} else if gainscore>5{ show_message("Otrzymales "+string(gainscore)+ "punkow doswiadczenia.")} score+=gainscore completed=2; } Chyba dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Troszkę rozbudowałem to co podałeś. Tylko ,że z tym completed to nie pomyślałem bo jak skończysz jedną misje to completed wciąż będzie na 2 ustawione gdy będziesz chciał wziąć drugą. Ale ogólnie to jest dobrze ;d tylko właśnie z tym completed byś musiał pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Tylko ,że z tym completed to nie pomyślałem bo jak skończysz jedną misje to completed wciąż będzie na 2 ustawione gdy będziesz chciał wziąć drugą. Ale ogólnie to jest dobrze ;d tylko właśnie z tym completed byś musiał pokombinować. Proste :D Dodać jeszcze jedną zmienna ID :) Wtedy nie będzie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi