Vandarki Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Witam, mam problem z instance_destroy(), w roomie mam kilka takich samych obiektow, ale nie chce zeby znikały wszystkie naraz tylko jeden konkretny z nich, GML if keyboard_check_pressed(vk_space) if distance_to_object(object1)<37 { instance_destroy(); room_goto(room1) } to kod z obiektu który ma zniknac, nie wiem czy do końca dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi ale mam nadzieje że zrozumiecie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Bez sensu Najpierw usuwasz jeden obiekt, a potem przechodzisz do innego pokoju tym samym resetujesz wszystkie obiekty.. Funkcja ktora znajdzie najblizszy obiekt to instance_nearest Musisz zrobic to tak with(instance_nearest(x,y,obj))funkcja() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 instance_destroy() usuwa instance który wykonuje ten kod. Aby to się udało musisz wykonać ten kod w obiekcie który chcesz usunąć. Istnieje łatwy sposób na to przy użyciu with(), ale pierw musisz wiedzieć dokładnie które instance chcesz usunąć. distance_to_object() pomimo że ma jeszcze kilka wad to w tym wypadku nie wystarczy bo zwraca dystans a nie id. kriso99 podał dobre rozwiazanie. funkcja instance_nearest() zwraca id najbliższej względem dwóch pierwszych argumentów (najlepiej twoje x i y) instance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Ja bym to zrobił tak. GML var naj = instance_nearest(x, y, object1); if(distance_to_object(naj) < 37) { with(naj) {instance_destroy();} room_goto(room1); } Nie wiem czy to dokładnie chciałeś osiągnąć (bo z twojego kodu wynika, że niszczysz obiekt w którym kod jest), ale jak coś pozmieniaj parę argumentów i już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vandarki Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 udało sie, dzieki chłopaki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi