SimianVirus7 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Witam. Głowie się nad tym od wczoraj i doszedłem do tego GML hp -= 10; if (hp<=80) sprite_add_sprite(spr_table2); Chodzi mi oto, że jeśli obj_table będzie miał 80hp jego sprite zmieni się na spr_table2 Raczej ostatnia linijka jest źle skonstruowana ale nie mam już pomysłów, w create dałem hp = 100 Proszę o pomoc, zapomniałem już co nie co od mojego ostatniego użycia GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Zamień 'sprite_add_sprite(spr_table2)' na 'sprite_index = spr_table2' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Wszystko działa :thumbsup: dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zombie-Games Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Zamień 'sprite_add_sprite(spr_table2)' na 'sprite_index = spr_table2' lub lub zrób dwa obrazki w jednym w create daj GML image_speed = 0 a pużniej zamiast(sprite_add_sprite(spr_table2)) daj GML image_index = 1 PS Chociaż to to samo ;) ale... EDIT: GML hp -= 10; if (hp<=80) sprite_add_sprite(spr_table2); Czegoś tu nie rozumiem GML hp -= 10 a potem GML if (hp<=80) //????</span> a nie powinno być GML if (hp <= -80) // !!!!!</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Dlaczego miałby w ten sposób sprawdzać hp? Odejmuje 10 hp hp -= 10, a jeśli po odjęciu ma mniej nić 80, albo tyle samo if(hp<=80), to wtedy zmienia sprite. Jeśli miałoby to być na minusie, to miałby dwa razy więcej hp, ten stworek ;x -=, to nic innego jak hp = hp - 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 @Zombie-Games GML hp -= 10 to nic innego jak "hp odjąć 10" Nie wiem czego tu nie rozumiesz. A GML if (hp <= -80) to "Jeśli hp jest mniejsze lub równe -80 to zrób coś tam", czyli nie ten efekt jaki chce uzyskać SimianVirus7. Jemu chodzi najpierw o odjęcie 10 od hp a potem sprawdzenie, czy hp jest równe lub mniejsze od 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 <Wszystko> *facepalm* Jeśli nie rozumiesz konceptu odjęcia wartości 10 od zmiennej HP może nie próbuj pomagać użytkownikom, bo jest duża szansa, że im zaszkodzisz? Kod Simana wydaje się być dobry i sensowny i po kiego miałby w jednym spricie dawać, owszem blabla optymalizacja, ale daj spokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Panowie, dzięki za pomoc, wykorzystałem radę pierwszego użytkownika i wszystko działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi