Mateusz Nejman Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Witajcie! Potrzebuję pomocy przy AI potworów. Chciałbym, żeby taki potworek sobie biegał co 5 sekund zmieniając kierunek. Gdy gracz jest w danej odległości to zwraca na siebie uwagę i potworek zapiernicza do niego. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zombie-Games Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 mam pomysł co do zapierniczania w stronę bochatera : Create obj_enemy GML seen = 0 //do widoczności spd = (okreslona liczba) //prędkość potworka</span></span> Begin Step GML if !collision_line(x,y,global.herox,global.heroy,obj_parent_wall,1,0) && (point_distance(x,y,global.herox,global.heroy) < 400) && seen = 0 { seen = 1 } if seen = 1 && point_distance(x,y,global.herox,global.heroy) > 500 { mp_potential_step_object(obj_player.x,obj_player.y,spd,obj_parent_wall) } else speed=0 if (point_distance(x,y,global.herox,global.heroy) < 10) { speed = 0; // jest blisko bochatera to stoji } a w create/step twojego bochatera GML global.herox = x; global.heroy = y; PS. Ja stosowałem taki do mojej gierki , obj_parent_wall to poprostu ściana , kamień lub co wolisz/posiadasz ;) . EDIT: Znalazłem na sandbox.yoyogames.com taki przykład co do biegania w random'owym kierunku LINK może ci się przyda :) ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Losowanie kierunku, hmm... może cosik wypiszę GML (create) ii=30; //taki liczniczek</span> GML (step) ii--; if(ii<=0) { ii=room_speed*5 // ustawiamy licznik na 5 sekund direction+=(irandom(60)-30) //trochę płynniejsza zmiana ruchu, można jeszcze lepiej jak chcesz image_angle=direction // image_angle możemy zmieniać tylko przy zmianie kierunku, po kiego ustawiać co step? } To chyba wszystko? Aaa, a co do wykrywania postaci (kod Zombie-Games), to gdzieś jest przykład pościgu top-down, po zrobieniu grida chyba lepiej wybiera drogę. Poszukaj, bo prosty przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 W pierwszym poście ładnie wszystko opisałeś. W czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 W sumie Threef ma rację. Wszystko co potrzebne masz napisane w poście. To chyba nie jest aż takie trudne, napisać 10 linijek kodu ;p W tym przypadku to tylko przełożenie tego na angielski, a potem dodać nawiasy ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zombie-Games Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Wujku dobra rado: A niby mój post jest zły ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi