txtgen Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Score zamiast wyświetlać się w ekranie gry pojawia się na pasku u góry. Próbowałem z poradników i z kodami a nawet kopiowałem z różnych gier Posiadam włączone views i używałem też do tego kodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Może spróbuj w obiekcie odpowiedzialnym za GUI, o "najniższej" wartości DEPTH, dodać event DRAW. A w niej kod: GML (DrawEvent) draw_text(view_xview + 5, view_yview + 5, string(score)); Jeżeli używasz GM:Studio, to jest jeszcze event DRAW_GUI, w niej zaś można przypisać taki kod: GML (DrawEvent) draw_text(5, 5, string(score)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 nierozumiem. "pasku u góry" ma byc view u gornej granicy screenu/window, lub ma byc gorny pasek okna(title bar) ? kazdy view pokazuje czesc roomu(view) na zadanym obszarze(viewport) screenu/window. event draw rysuje do roomu co ty chcesz na zadane miejsce i viewy zmieniajo to co rzeczywisce widzis. mozes miec u gory pasek view0 dla score itp. i pod nim restze view1 gla gry samej view0moze pokazowac obszar roomu kdzie draw rysuje score itp i jest mimo obszaru roomu kdzie so rysowane instancje gry prosty przyklad: screen/window - 800x600 room - 0,0 az 800,650 gra - view1 - 0,0 az 800,600 - viewport 0,0 W800 H50 pasek - view0 -0,601 az 800,650 - viewoport 0,0 W800 H50 co ma byc v pasku (800x50) rysujesz do prostokotu v roomu na pozicje 0,601 az 800,650. view pokaze TO u gory screenu/window gra sama toczy sie v roomu v prostokotu 0,0 az 800,600 pasek view0 jest rysowany priewszy to tez instancje gry bedo rysowane nad score(jak zrozumiesz fungowanie, to poprawa bedzie dla ciebie pesta :) ) aha jak pasek view0 niebedzie widac to napewno niewyloczylesz rysowanie brackground v room/background/ draw background :) zyce milej zabawy. polecam sprobowac zrobis z view minimape(latwe i efektne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
txtgen Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Problem rozwiązany! Mój błąd był taki: Views było ustawione na 1 a nie na 0. (view 0, view 1 etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi