Mateusz Nejman Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witajcie! Wiem, że to banalny problem, ale ja nie wiem, jak go rozkminić. Mam 2 obiekty: o_Prad i o_Amperomierz I jak zrobić, żeby jak prąd miał kolizje z amperomierzem to zmienna ladunek w amperomierzu zwiększyła się o 1, a jak już prąd nie będzie w kolizji z amperomierzem to ladunek zmniejsza się o 1. Nie mam bladego pojęcia jak to zakodować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Niech Amperomierze co stepa najpierw resetują wartość do 0 a potem sprawdzają czy prąd koliduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nie do końca rozumiem, ale zapomniałrm wspomnieć, że przez o_Amperomierz na raz przepływa kilka obiektów o_prad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 No domyślam się i nadal ten pomysł będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 kazdy prod wstepujoc do ampermietra moze zapisac swe id w datowej strukrurze( polecam queue) ampermierz tylko policzy wszystkie objekty wedlog ich id mozna zatem zrobic inne wartosti produ dla roznych objektow ipt. :) moze pokaze szybki przyklad GML Information about object: o_hrac Sprite: sprite0 Solid: false Visible: true Depth: 0 Persistent: false Parent: <no parent> Mask: <same as sprite> Create Event: execute code: _action=false; Step Event: execute code: if (place_meeting(x,y, o_nepritel) && !_action) { ds_queue_enqueue( o_nepritel._amperid, id); _action=true; }; if (!place_meeting(x,y, o_nepritel) ) {_action=false; }; Mouse Event for Left Button: execute code: x=mouse_x; y=mouse_y; ______________________________________________________ Information about object: o_nepritel Sprite: sprite1 Solid: false Visible: true Depth: 0 Persistent: false Parent: <no parent> Mask: <same as sprite> Create Event: execute code: _amperid=ds_queue_create(); _amper=0; Step Event: execute code: // _amper=0; for( iti=0; iti<ds_queue_size(_amperid); iti+=1){ _idn=ds_queue_dequeue(_amperid); if(instance_exists(_idn)){ if place_meeting(x, y, _idn){ _amper+=1; ds_queue_enqueue(_amperid, _idn); }; }; }; Mouse Event for Glob Middle Released: execute code: instance_create(mouse_x, mouse_y, o_hrac); Draw Event: execute code: draw_sprite_ext(sprite_index,-1,x,y,1,1,0,c_white,1); draw_text(x,y-30, "amper="+string(_amper)+" ilosc _amperid v queue="+string(ds_queue_size(_amperid)) ); o_hrac= prod o_nepritel= ampermetr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Czy to mniej więcej tak ma wyglądać GML ladunek=0 if collision_meeting(x,y,o_Prad,0,0) { ladunek+=1 } EDIT: za długo pisałem i nie zauważyłem kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 step: GML ladunek=0 with(o_prad) if collision_point(x,y,other.x,other.y,0,1) other.ladunek+=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 ereg, jest mały problem: według twojego przykładu o_Prad przy kolizji z o_Amperomierz(których są kilka) dodaje _amper i _amperid tylko do jednego Amperomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 proste rozwiozanie :) kazdy ampermetr ma swoj queue a id( od queue) jest w _amperid w objektu ampermetra wystarczy przy kolizji produ z ampermetrem zapisac id produ do id wlasciwego ampermetra. cos w tym stylu GML Information about object: o_hrac Sprite: sprite0 Solid: false Visible: true Depth: 0 Persistent: false Parent: <no parent> Mask: <same as sprite> Create Event: execute code: _action=false; Step Event: execute code: _idamp=instance_place(x,y, o_nepritel); //if (place_meeting(x,y, o_nepritel) && !_action) { if (_idamp && !_action) { //ds_queue_enqueue( o_nepritel._amperid, id); ds_queue_enqueue( _idamp._amperid, id); _action=true; }; //if (!place_meeting(x,y, o_nepritel) ) {_action=false; }; if (!_idamp ) {_action=false; }; Mouse Event for Left Button: execute code: x=mouse_x; y=mouse_y; troche wypolerowalem kod od zbednych testow instance :thumbsup: EDIT: queue jest bardzo wydajne. jesli bedzie duuuzo prod objektow, to niespowalnia bieg programu u mnie dopiero przy 2000 instancjach zwolnil z 90fps na 59fps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szavi3r Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 I poradziłeś sobie ze swoim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Poradziłem sobie i tym sposobem zrobiłem amperomierze, woltomierze, rezystory i równomierne rozejście się na skrzyżowaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi