drq Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam :) Od nie dawna bawię się programem game marker i wziąłem się za tworzenie prostej gry RTS i niestety zatrzymałem się na pisaniu skryptu który ma za zadanie zaznaczać kilka jednostek pojawia mi się taki oto błąd : ################################################################################ ############ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event0 for object worker: Push :: Execution Error - Variable Get -1.selected(100003, -1) at gml_Object_worker_StepNormalEvent_1 (line 1) - if selected = 1 { ################################################################################ ############. Skrypt wygląda następująco: Step: if selected = 1 { if moving = 1{ mp_potential_step(desx,desy,4,true); } } Left Pressed: if selected = 0{ selected = 1; } else { selected = 0; } Glob Left Pressed if selected = 1 moving = 1 image_angle = point_direction(self.x,self.y,mouse_x,mouse_y); desx = mouse_x; desy = mouse_y; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 W "Event>>Create" daj klocek/kod tworzący zmienną "selected". GML selected = 0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drq Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Działa dzięki :) Mam jeszcze jedno pytanie . Co zrobić żeby skin obiektu nie obracał się po kliknięciu w kierunku danego obszaru na mapie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Działa dzięki :) Mam jeszcze jedno pytanie . Co zrobić żeby skin obiektu nie obracał się po kliknięciu w kierunku danego obszaru na mapie ? Ta część: GML image_angle = point_direction(self.x,self.y,mouse_x,mouse_y);Odpowiada za obracanie się sprite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drq Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ok, dzięki wielkie! ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi