radeok2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 drodzy programisci jak w game maker 8.0 pro zrobic schody po których mozna wchodzic i grawitacje do gry w 3d pomózcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Grawitacja. ( nie sprawdzałem czy działa ale raczej tak ) GML (create) grav = 0.01; // sila grawitacji zSpeed = 0; // predkosc w pionie z = 0; // wysokosc na ktorej sa stopy gracza floorHeight = z; // wysokosc podlogi na ktorej gracz stoi</span> GML (step) if ( z <= floorHeight ) { // gracz stoi na podlodze ( podloga jest na wysokosci floorHeight ) z = floorHeight; zSpeed = 0; } else { // gracz jest w powietrzu zSpeed -= grav; } // skok if ( keyboard_check_pressed(vk_space) && z = floorHeight ) { zSpeed += 5; } z += zSpeed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeok2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 jeszcze shody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeok2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Grawitacja. ( nie sprawdzałem czy działa ale raczej tak ) GML (create) grav = 0.01; // sila grawitacji zSpeed = 0; // predkosc w pionie z = 0; // wysokosc na ktorej sa stopy gracza floorHeight = z; // wysokosc podlogi na ktorej gracz stoi</span></span></span> GML (step) if ( z <= floorHeight ) { // gracz stoi na podlodze ( podloga jest na wysokosci floorHeight ) z = floorHeight; zSpeed = 0; } else { // gracz jest w powietrzu zSpeed -= grav; } // skok if ( keyboard_check_pressed(vk_space) && z = floorHeight ) { zSpeed += 5; } z += zSpeed; spóbowałem to zrobic ale skok nie dziala Nie dubluj postów, używaj opcji edytuj - Uzjel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Sprawdziłem, działa tylko prędkość nadawana podczas skoku jest za duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeok2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 klikam space nie skacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeok2 Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 to co pomoże mi ktoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 to co pomoże mi ktoś Używaj opcji edytuj po pierwsze. Po drugie pozamieniaj wszystkie zmienne w kodzie radeoka, na takie jakie miałeś w kodzie jak ich nie miałeś to zadeklaruj je w create i dopisz taką linijkę GML (step) z+=zSpeed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi