Ice Cube Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 czesc pracuje nad gra 3d jestem na etapie malowania planszy w roomie,posiadam prosty objekt o nazwie"dom" składa sie on z kodu: d3d_draw_block(x-128,y-128,155,x+128,y+128,0,sprite_get_texture(spr_dom,1),1,1) jezeli umieszczam go w roomie moge malowac go przy poziomych i pionowych drogach ale pytanie moje brzmi -co mam zrobic aby umiescic go przy pochyłych drogach? -jak nim obrócic o kilka stopni w jakas strone? dodam ze tych domów bedzie sporo czy bede musial z kazdego pochyłego domu robic osobny objekt? pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Transformacje. GML d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_add_rotation_x(); d3d_transform_add_translation(); Itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Cube Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 ale gdzie mam umiescic ten kod? jestem poczatkujacy bardzo prosze o szczegolowe wyjasnienie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Dokumentacja GameMakera, i funkcja szukaj. A początkujący nie bawią się w 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Cube Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Dokumentacja GameMakera, i funkcja szukaj. A początkujący nie bawią się w 3D Alt bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz,wolałbym jednak zamiast mnie kwitowania konkretna odpowiedz,programowalem ponad 10 lat w pascalu i asemblerze,w gamemakera bawie sie ok tygodnia i mam prawie sknczona 1 prosta gre 3d. Oczywistym faktem jest ze bede zadawac banalne pytania na forum,poto sie tutaj tez zarejestrowalem ;) ale nie oznacza to ze niemam zielonego pojecia o programowaniu ;) p.s. jesli masz namiar na polska dokumentacje gm wklej link-bede wdzieczny -dzieki wracajac do mojego pytania daje link do rysunku w roomie,by bardziej naswietlic moj problem http://wyslijto.pl/plik/lndrq1u3t0 dodam ze gra rozgrywa sie na prostym terenie,zadnych wzniesien i dzior pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Jeżeli programowałeś już wcześniej to przejdź na Unity3D. W GM nie robi się gier 3D. Po prostu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi