kapcior7 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 witam Chcialbym sie spytać czy istnieje jakiś sposób aby uzyskać ruch w stylu poruszania sie autem , wyłącznie posiadajac współrzędne x oraz y .? bez pomocy jakiegokolwiek silnika, chodzi mi ogolnie na ruch przedmiotu w dowolnym kierunku od 0-360 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Tak, da się. x+= cos(direction) * speed y+= -sin(direction) * speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Z tego co wiem to funkcje cos i sin przyjmują kąt w radianach. x += cos(direction * M_PI / 180) * speed; y += -sin(direction * M_PI / 180) * speed; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Nie wiem jak w C to wygląda, ale w game makerze faktycznie tak jak mówisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi