LionX Dagger Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Witam czy jest jakaś funkcja by uzyskać taki effekt to znaczy mam 2 viewy 1 nad drugim w 1 wyświetlam background w 2 rysuje obiekty do gry i chce wyświetlić sprita w 1 viewie z przejściem alpha np. białym a w 2 viewie sprita z przejściem alpha z odwróconymi kolorami i gdy się z sobą zejdą by się nawzajem zniwelowały? Myślałem też by po prostu jakoś ucinać sprita bezpośrednio w viewie 2 ale nie jestem pewny jak może wy pomożecie :) Ps. tak wygląda moja maska/sprite alpha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 To jest w 3D? Z tego co wiem, viewy nie działają w trybie 3D. Jeśli to jest 2D, to możesz użyć bm_subtract (używasz w draw_set_blending_mode, potężne narzędzie). Ogólnie warto pobawić się blendingami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 To jest w 3D? Z tego co wiem, viewy nie działają w trybie 3D. Jeśli to jest 2D, to możesz użyć bm_subtract (używasz w draw_set_blending_mode, potężne narzędzie). Ogólnie warto pobawić się blendingami. Tak jest to w 3D, Kto ci takich głupot naopowiadał? Viewy porty są dość istotne w 3D zarówno do ustawienia rozdzielczości gry jak i do np. split screenów, a ja używam ich by an 1 warstwie rysować background a na 2 obiekty, nie twierdze ze jest to najlepsza metoda ale jest to najbardziej zbliżona metoda jaką się używa w normalnych grach 3D. próbowałem już różne blending mode ale coś mi nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Moja pomyłka, rzeczywiście można używać viewów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Z tego co się orientuję, GameMaker w trybie 3D ma problem z obsługą surface. :C Może rysuj sprite'a w perspektywie 'ortho' z blendingiem 'subtract'. (Wtem kolor biały maski będzie na ekranie czarnym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi