Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Witam! Kiedyś pytałem się o coś podobnego. Chodzi mi o złudzenie poruszania się po podłodze 3D w 2D, czyli chciałbym stworzyć prostokąt, w którym przemieszczałaby się w dół textura, a następnie w celu stworzenia głębi przybliżyć do siebie dwa górne wierzchołki, tworząc trapez. Mam nadzieję, że kminicie czaczę. Z góry dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zalecam zapoznanie się z rozdziałem w dokumentacji "Advanced Drawing Functions" w "Game Graphics". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Rozkminiaj sobie. Na czerwono podane są parametry xtex i ytex, które przyjmują wartości od 0 do 1. Jest to położenie textury. ( Aka UVmapping ) GML (create) texture_set_repeat( true ); tex = background_get_texture( bTex ); ruchTextury = 0; podstawa1 = 125; podstawa2 = 300; wysokosc = 200; a = ( podstawa2*2 - podstawa1*2 ) / 2; b = a /( podstawa2*2 ); GML (draw) ruchTextury -= 0.01; draw_set_color( c_white ); draw_primitive_begin_texture( pr_trianglestrip, tex ); draw_vertex_texture( x-podstawa1, y, b, ruchTextury ); draw_vertex_texture( x+podstawa1, y, 1-b, ruchTextury ); draw_vertex_texture( x-podstawa2, y+wysokosc, 0, 1+ruchTextury ); draw_vertex_texture( x+podstawa2, y+wysokosc, 1, 1+ruchTextury ); draw_primitive_end(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 ziomuś, propsy nieziemskie ;________________; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi