I am Żyd and Lewak Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 *.GMK Ponieważ nie chce mi się robić nowych variables czy da się zrobić aby połączyć w następujący sposób keyboard_string="text_" + current_line Nie jestem pewien czy dobrze opisałem, na pewno ktoś nie zrozumie jak nie zobaczy gmk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Poczytaj o tablicach. @EDIT Wtedy to będzie wyglądało mniej więcej tak: GML //SCR_INIT current_line=1 warten=0 for(i=0; i<=12; i+=1) text=""; GML //SCR_STEP if keyboard_check(vk_f9) then game_restart(); warten+=1 if keyboard_check_pressed(vk_up ) {if current_line>1 {current_line-=1;warten=0}} if keyboard_check_pressed(vk_down) {if current_line<7 current_line+=1;warten=0} if keyboard_check_pressed(ord('G')) then {} if warten<=1 {keyboard_string=text[current_line]} else text[current_line]=keyboard_string GML //SCR_DRAW draw_set_color(c_green) for(i=2;i<=8;i+=1) { if (i == current_line) draw_text(16, 16*i, text[current_line] + "_"); else draw_text(16, 16*i, text); //draw_text(16, 16*i, text[current_line]); //pomyłka hehe } Popraw sobie żeby indeksowało od zera. Pisane na szybko więc gdzieś może być błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 tak jest błąd jak piszę to keyboard_string jest we wszystkich linijkach ;/ za chwilę sprawdzę dlaczego EDIT: Dobra, niewiem dlaczego. HELP! EDITzwei: Dobra, już wiem. GML draw_set_color(c_green) for(i=2;i<=8;i+=1) { if (i == current_line) draw_text(16, 16*i, text[current_line] + "_"); else draw_text(16, 16*i, text); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi