Sminer Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witajcie ! Mam problem. Mam obiekt zolnierz oraz widok(taki trojkat pokazujacy co widzi zolnierz), widok ma poruszac sie zgodnie z zolnierzem wiec mam kod : Collision Zolnierz: GML x = other.x y = other.y direction = other.direction lecz jesli obiekt widok dotknie 2 zolnierzy jednoczesnie to przechodzi z jednego zolnierza na drogi... I wtedy przy zolnierzu chodza 2 obiekty widok Myslalem tez o tym ze mozna pobrac id pierwszego zolnierza ktorego dotknie, a potem poruszac sie za obiektem z tym i tym id, ale nie za bardzo wiedzialem jak sie za to zabrac ... Wszystkie pomysly mile widziane :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jak tworzysz żołnierza to przypisuj jemu widok który ma za nim chodzić. GML moj_widok = instance_create(x,y,obj_widok) moj_widok.tata = id a w stepie widoku juz tylko: GML x = tata.x y = tata.y direction = tata.direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dzieki jestes wielki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Edit: jednak twoj pomysl nie dziala :/ Direction nie pasuje do Zolnierza, tylko jest caly czas skierowane w prawo, A gdy dotykam obiekt widok to nie dzieje sie akcja, ktora powinna sie dziac, doslownie nic sie nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 do stepu widoku dodaj: GML image_angle = direction @E: W sumie mogę nawet przykład zrobić razem ze sprawdzaniem czy nie stoi ściana na przeszkodzie, ale to dopiero w poniedziałek. Chyba, że jakiś inny użytkownik zrobi przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Taki maly szczegol a tyle zmienia xD I zauwazylem tez inny blad ale to w moim kodzie dlatego nic sie nie dzialo jak ludzika obj_widok dotknal ... Teraz juz jest w porzadku i wszystko dziala dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi