R.o.b Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Chce zrobić grę a'la sokoban. Przesuwam skrzynki za pomocą tego kodu: GML if (place_meeting(x-33,y,obj_box)) { if (place_meeting(x-66,y,obj_box)) {} else if (place_meeting(x-66,y,obj_block)) {} else if (place_meeting(x-66,y,obj_wall)) {} else if (place_meeting(x-66,y,obj_knifes1)) {} else if (place_meeting(x-66,y,obj_knifes2)) {} else { myid = instance_place(x-33,y,obj_box); myid.x -= 33; x -= 33; } } else x -= 33 Wszystko pięknie działa, ale chciałbym aby robocik (coś przesuwające skrzynki) robiło to płynnie. Wymyśliłem taki zamiast fragmentu poprzedniego kod: GML ... for(i=0; i=33; i+=3) { myid = instance_place(x-3,y,obj_box); myid.x -= 3; x -= 3; } } ... Prawdopodobnie coś pomyliłem już przy pętli for, bo chcąc poruszać się samym robocikiem i tak nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Pętle wykonują się w obrębie jednego stepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.o.b Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 A no, tak też myślałem, ale robocik nie rusza się z miejsca ;) Edit: ja zawiesiłbym się na fragmencie, który mi nie działa i sądze, że gdzieś w nim jest błąd GML for(i=0; i=33; i+=3) x -= 3; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 GML for(i=0; i<=33; i+=3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.o.b Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dziękuje, zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi