Hilter Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Cześć i czołem! Mam takie oto problemy: 1 - jak zrobić gdy wejde na przycisk1 to winda jedzie do góry, do określonego punktu? A jak wejde na przycisk2 to winda zjeżdża na dół do też określonego punktu?Zapomniałbym,platform będzie sporo więc niektórych tor jazdy będzie dłuższy? Windy jeździć mają pionowo tylko? 2 - jaki jest wydajny kod na to żeby bohater jeździł poprawnie(!) z windami? Oświadczam iż szukałem i znalazłem kilka tematów na temat wyżej wymieniony lecz NIE ZNALAZŁEM SPRECYZOWANEJ ODPOWIEDZ NA MOJE PYTANIA więc proszę o nie pisanie postów " a idź spierdzielaj szukać!". W razie jeśli się pomyliłem (w szukaniu) proszę o udowodnienie mi tego poprzez podanie linka. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Moze path? Uruchamiasz go gdy postac nacisnie przycisk ktorego id jest przetrzymywane w zmiennej w obiekcie windy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Tu takiej brzydkiej odpowiedzi nie dostaniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Może że gdy zderzysz się z objektem przycisk to winda jedzie w górę, aż do niewidzialnego objektu, który ma ją zatrzymać, a gdy zderzysz się z drugim przyciskiem to winda jedzie w dół do drugiego niewidzialnego objektu? Masz tu przykład-https://gmclan.org/up1202_4_Przyklad.html Sory za odwrócone sprity! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Tak dzięki Pablo_4649 ale jest błąd w przykładzie, gdy platforma dojedzie do niewidzialnego punktu zatrzymuje się, lecz powinna iść w przeciwnym kierunku gdy wcisne przycisk, ale ona wciąż koliduje z niewdocznym obiektem i nie rusza się. Jak temu zaradzić :blink: ? Proszę też o kod dzięki któremu bohater będzie mógł jeździć na windzie. Z góry dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Przykro mi ale z kodem ruchu na platformie nie pomogę robiłem jedynie platformy poruszające się w jedną stronę a co do błędu to poczekaj pół godziny to go naprawię. EDIT:Przykład już działa. Jak będę miał czas to popracuje nad ruchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Dzięki możesz go zamieścić? Wciąż apeluje o pomoc z ruchem postaci na tejże platformie. Bardzo proszę :helpsmilie: ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Już zamieściłem link jest u góry. Co do ruchu na platformie to popróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 a Hilter te platformy uzywają hspeed i vspeed?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Edit: mam zamiar zrobić bez hspeed i vspeed , tak jak w przykładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 mam juz pomysl na chyba ciekawszy silniczek takich platform, ale w moim sposobie wkladajac kolejne obiekty przyciski i platformy musiałbys kazdej platformie dawac w roomie create code ;) Chcesz to zrobie przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Oczywiście :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 2 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2006 zebys poruszal sie razem z winda umiesc w colision z windą code vspeed=other.vspeed; move_contact_solid(direction,12); tylko musisz w windzie uzyc vspeed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 2 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2006 Ok przemyśle to :thumbsup: Czekam na przykład pablo1517 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 aha czyli mam go zrobic? ok się dzis zabiore ;) ale tylko ruch platform, a co do tego zeby player sie na nich poruszał to sam tez szukam na to sposobu ;) prosze :) Naciskasz przycisk i po chwili winda startuje, czeka chwilke zeby gracz mogl na nia wskoczyc :P Tyle ze jezdzenia na niej nie zrobilem wiec jesli na niej stoisz to nie jedzie w gore, musisz skakac :P ale przyciski i winda dzialaja, mozesz je ustawic jk tylko chcesz, nie tylko pionowo czy poziomo. https://gmclan.org/up199_11_platforms.html strzalkami sie steruje i skacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 pablo w twoim przykladzie sie utyka na platformie mozna by było zrobić vspeed hi hitler tu jest przyklad dla ciebie http://www.gmclan.org/up900_11_platforma.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 zrobilem ciut lepszy i sie nie utyka, MArcinzzz twoj wlasnie lipa bo on nie chcial vspeed no i w twoim jest wał jak sie stoi nonstop w tym komputerku :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 5 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 ta wez sie przyjzyj w twoim przykladzie zeby jechac do gory trzeba skakać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 5 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 Zrobilem jezdzenie po platformie! Wystarczy w kolizji z nią dać ze jesli jej direction = 90 to gracz jedzie w gore a jesli 270 to w dol ze speedem 2. Sprawdziłem i działa! https://gmclan.org/up1202_4_platforms.html Ps. Pomysł mialem wczesniej, ale chciałeś pomocy od Pablo1517! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hilter Opublikowano 6 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 BARDZO Wam dziękuje za pomoc! pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 6 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 ta wez sie przyjzyj w twoim przykladzie zeby jechac do gory trzeba skakać Czytaj co ja piszę myślicielu, powiedziałem że na twardym mam przykład zrobiony taki że nie jezdzi tylko w dół i górę ale także na boki i po skosach i gdzie tylko chcesz i nie trzeba skakac. Chcecie to dam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi