Maćko Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Zacząłem robić grę typu Guitar Hero w której oczywiście zadaniem gracza jest wciskanie odpowiednich klawiszy, tak jak mu tam lecą te nutki (albo kropi , nieważne) Chciałem zrobić ,żeby można było nagrywać takie "nutki" i później je sobie odtwarzać ,albo zapisać do pliku. Tylko ,że nie wiem jak to zrobić? Może metodą replaya? <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXQ Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 ja bym to zrobił w oparciu na zapisie danych w .txt, które twoja gra bedzie odtczytywać jako dźwięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 ja bym to zrobił w oparciu na zapisie danych w .txt, które twoja gra bedzie odtczytywać jako dźwięki Tylko jak? Byłoby fajnie jakby mi to ktoś wytłumaczył bo ja się na tym za bardzo nie znam. A jak zrobić ,żeby czytało daną linijkę pliku txt ,albo zapisywało??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Ja robiłem to zawsze w ten sposób (niech mnie ktoś poprawi, jeśli to jest źle): GML cośtam=file_text_open_read("nazwapliku") zmiennadojakiejchcętozapisać=string(file_text_read_string(cośtam)) file_text_close(cośtam) Robiłem to, żeby odczytać linijkę tekstu jako string, ale można też chyba zamiast file_text_read_string użyć file_text_read_real, żeby odczytać wartość liczbową. EDIT: w dokumentacji masz wszystko podane, co można zrobić z plikami .txt https://gmclan.org/index.php?wiki=article&zm=56 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Możesz zrobić tak samo jak w Fofix - oczytywać wartości Midi :D Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 A da się odczytać/zapisać konkretną linię tekstu z pliku .txt? przykładowo: 0 2 5 3 1 To da się zrobić by odczytać trzecią linijkę tekstu tak by odczytało mi liczbę 5? https://gmclan.org/index.php?wiki=article&zm=56 tutaj nie znalazłem czegoś takiego. Może jakiś DLL jest potrzebny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 file_text_readln(fileid) ustawia ci kursor w następnej linii, możesz za pomocą tego przewinąć do trzeciej linijki i wtedy odczytać string lub wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 IMO lepiej użyć plików binarnych szybsze, więcej możliwości, mniejsza waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi