K0SA Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Cześć Wszystkim. Chciałbym prosić o pomoc. Już wyjaśniam, ale na sam początek chcę wszystkim uświadomić, że w gm jestem tylko 3 miesiące+/-, więc do rzeczy: Mam Obiekt, który jest postacią główną w mojej grze RPG, nią się poruszam po całej mapie (podąża za nią view). Jak zrobić takie okno ekwipunku, które byłoby w jednym miejscu i nie znikałoby, gdy przeszedłbym kawałek mapy? Jeśli ktoś jeszcze nie czai: Więc mamy mapę (2240 x 2240), mamy postać, za którą podąża view (Port on screen: W: 672; H: 576) i chciałbym, żeby obok mapy było okno ekwipunku, które byłoby widać cały czas nawet jeśli przeszlibyśmy całą mapę. Mam nadzieję, że każdy rozumie. Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 view_xview view_yview O to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K0SA Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Zamieszczam screen z pewnej popularnej gry. http://imageshack.us/f/853/beztytuuxpvz.png/ i tutaj po przejściu kilku pól postać jest w innym miejscu, ale ekwipunek w tym samym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Chodzi ci o takie coś jak w tej grze tylko że zamiast paska zdrowia będziesz mieć ekwipunek? https://gmclan.org/up6264_4_mroczny_zab_jca.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K0SA Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Chodzi ci o takie coś jak w tej grze tylko że zamiast paska zdrowia będziesz mieć ekwipunek? https://gmclan.org/up6264_4_mroczny_zab_jca.html tak, dokładnie o to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Więc dajesz w drawie obiektu np. draw_sprite(sprite,0,view_xview+0,view_yview+0) Tylko zmieniasz nazwe sprita i cyferki po view_xyview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K0SA Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Więc dajesz w drawie obiektu np. draw_sprite(sprite,0,view_xview+0,view_yview+0) Tylko zmieniasz nazwe sprita i cyferki po view_xyview rozumiem, że w drawie obiektu (ekwipunku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Tak, dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K0SA Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Tak, dokładnie dzięki za pomoc, wezmę się za to prawdopodbnie jutro i jak coś to pewnie odpiszę, bo dzisiaj już nie ma co. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Ewentualnie w obiekcie odpowiedzialnym za rysowanie interfejsu (o najniższej wartości 'depth') użyć: GML (Draw) d3d_set_projection_ortho( 0, 0, view_wview[0], view_hview[0], 0 ); draw_background( bgEqWindow, 8, 8 ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi