Michał GM Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Witam. Mam banalnie proste pytanie... A więc jak sprawdzić, czy dany room jest aktywny? Np.if room = 1{akcja}nie wiem po prostu, co dać w "if"? @Edit: od razu mówię, że pisze z tel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Każdy room tak jak wszystkie inne zasoby (sprite'y, obiekty, czcionki) mają przypisane identyfikatory. I roomy też. I nazwa rooma jest w rzeczywistości stałą przechowującą ten identyfikator. Czyli np: GML if (room == nazwa) { //instrukcje } A "room" jest zmienną tylko do odczytu przechowsującą identyfikator aktualnego rooma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał GM Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Dzięki Platyna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 A "room" jest zmienną tylko do odczytu przechowsującą identyfikator aktualnego rooma. nie wiem jak w gmstudio, ale w gm8.1 możesz zmieniając zmienną room zmieniać roomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi