Threef Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Mam ogromnych rozmiarów ds_grid, który jest zapełniony tylko w niewielkim stopniu gdzieś na środku. Muszę pozbyć się zbędnej przestrzeni. Próbowałem zrobić to w ten sposób: GML for(xx=0;xx<w;xx+=1) { if(ds_grid_value_exists(ds_maze,xx,0,xx,h,-1)){x_min=xx;break} } for(xx=w;xx>0;xx-=1) { if(ds_grid_value_exists(ds_maze,xx,0,xx,h,-1)){x_max=xx;break} } for(yy=0;yy<h;yy+=1) { if(ds_grid_value_exists(ds_maze,0,yy,w,yy,-1)){y_min=yy;break} } for(yy=h;yy>0;yy-=1) { if(ds_grid_value_exists(ds_maze,0,yy,w,yy,-1)){y_max=yy;break} } w=x_max-x_min+3 h=y_max-y_min+3 ds_copy=ds_grid_create(w,h) ds_grid_clear(ds_copy,1) ds_grid_set_grid_region(ds_copy,ds_maze,x_min-1,y_min-1,x_max+1,y_max+1,0,0) ds_grid_resize(ds_maze,w,h) ds_grid_clear(ds_maze,1) ds_grid_set_grid_region(ds_maze,ds_copy,0,0,ds_grid_width(ds_copy),ds_grid_height(ds_copy),0,0) ds_grid_destroy(ds_copy) Wartość 1 oznacza puste, -1 zajęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Nawet nie patrzę w kod... Sprawdź wielkość zajętego grida, stwórz nowego o takich rozmiarach, skopiuj wartości funkcją, lub w pętli zależy jak ci wygodnie(moim zdaniem lepiej w pętli bo nie kopiujesz pustych wartości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Właśnie to staram się zrobić. Może źle podchodzę do sprawdzenia rozmiaru? Chociaż teraz zrobiłem sobie mini mapkę na której wyświetlam cały grid, i widzę że dobrze kopiuję Y, ale X zostaje taki jaki był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi