FanXX Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Witajcie chciałbym was prosić o drobną rzecz, a mianowicie mam problem z ustawieniem kamery która porusza się w pionie. Oto kod na poziom: GML var sw; sw=display_get_width()/2; direction += (sw-display_mouse_get_x())/188; // ruch poziomy dla kamery</span></span> a tak wyglądał kod na pion, który działa tak: wezme myszkę w góre obraz przesuwa się w lewo a dół to prawo GML var sw,sw1; sw1=display_get_height()/2; direction += (sw1-display_mouse_get_y())/188; // ruch poziomy dla kamery</span></span> To co wiem to bardzo przeszkadza te direction += tylko nie mam pojęcia czym zastąpić i moją prośbą jest czy ktoś mógłby mi podać skrypt na podstawie tego pierwszego na poziom który działa góra \ dół. Serdecznie dzieki za pomocne posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Direction? Moze d3d_point_camera, czy cos takiego bylo, kazesz kamerze patrzec na niewidzialny obiekt, ktory sie porusza wlasnie z myszka. Ledwo rozumiem twoj kod. To w ogole dziala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Ledwo rozumiem twoj kod. To w ogole dziala? Jeśli chodzi o obracanie w direction w poziom to działa ;p tylko szukam tzw "przekształcania kodu na pion" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Musisz mieć 2 zmienne od kątów. Na rysunku są to kąty Psi i Teta. Jeden już masz ( direction ) teraz potrzebujesz nowej zmiennej i uwzględnić ją w kodzie na projekcję kamery. Pokaż kod na projekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Create GML { global.camx = x; global.camy = y; global.camsin = sin(direction*pi/180); global.camcos = cos(direction*pi/180); } { friction = 0.2; d3d_start(); d3d_set_hidden(true); d3d_set_lighting(false); d3d_set_culling(false); d3d_set_fog(true,c_black,10,400); texture_set_interpolation(true); } zspeed = 0 global.bron = false moge = true End Step GML { global.camx = x; global.camy = y; global.camsin = sin(direction*pi/180); global.camcos = cos(direction*pi/180); } Draw GML { d3d_set_projection(x,y,10, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10, 0,0,1); draw_set_alpha(1); draw_set_color(c_white); } Czy to to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Spróbuj: GML var sw,sw1; sw1=display_get_height()/2; direction2 += (sw1-display_mouse_get_y())/188; d3d_set_projection(x,y,10, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10 + tan( -direction2 * pi/180 ), 0,0,1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 var sw,sw1; sw1=display_get_height()/2; direction2 += (sw1-display_mouse_get_y())/188; d3d_set_projection(x,y,10, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),10 + tan( -direction2 * pi/180 ), 0,0,1); Ten kod ma znajdować się w Step? Bo jeśli tak to obraz dalej działa tylko lewo \ prawo. Spóbuje dodać do Begin bądź End step i zobacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi