Michał GM Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Mam takie jedno małe pytanie, a mianowicie jak zrobić wstawianie obj do takiej gry(typu Tower Defence), żeby np. kwadracik o wielkości 32x32 poruszał się za myszką, ale w klatkach po 32x32. Proszę o pomoc... I mam nadzieję, że to pytanie nie będzie spamem ;) Za każdą pomoc dzięki wielkie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 GM FaQ 11. Jak zrobić obiekt podążający za myszką oraz wyrównany do siatki? Dla siatki o rozmiarze pola 20x30 skrypt wygląda następująco: GML x = mouse_x div 20 * 20; y = mouse_y div 30 * 30; Wpisujmy go w evencie "step" obiektu docelowego. Polega to tylko na zaokrągleniu wartości zmiennych x, y. Poszukaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiChAl200 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 GML x = mouse_x div 32 * 32; y = mouse_y div 32 * 32; Piszesz w step obiektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał GM Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Dzięki wam ;) #Edit: Fuck, i to było w FAQ, a przed chwilą tam sprawdzałem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ah, jeszcze taki tip: Jeżeli masz siatkę o wymiarach np.: 16x32 To nie dajesz: GML x = mouse_x div 16 * 32; y = mouse_y div 16* 32; Tylko: GML x = mouse_x div 16 * 16; y = mouse_y div 32 * 32; Inaczej mogą być problemy, co wiem z własnego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał GM Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Aha ;) Mam jeszcze jedno pytanie, jak zrobić, żeby obj niżej zrobiony był bardziej widoczny od tego wyżej(jak np. ten wyżej był zrobiony pierwszy)? Bo próbowałem w step wierzy tak: GML depth=y+1 oraz GML depth=y-1 Ale nie działa ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 GML depth=-y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Depth=-y edit: Znowu drugi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał GM Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dzięki wam, zadziałało ;D Mokrego dyngusa xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi