Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Czyli jak zrobić , że naciskam mychą TU i on biegnie w tamtą stronę a gdy dobiegnie w miejsce gdzie kliknąłem zatrzymuje się ? (już któryś raz z rzędu mam ten sam problem i mnie nerwica zalewa , szlag jasny trafia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzaher Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 W create obiektu dajesz: GML xx = x; yy = y; A w step: GML if (mouse_check_button_pressed(mb_left)) { xx = mouse_x; yy = mouse_y; } mp_linear_step(xx,yy,4,true); O to chodzi? Oczywiście zamiast mp_linear_step możesz dać sobie co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Świetnie , dziękować ! EDIT : jeszcze jedno pytanko : jak zrobić , że jak obiekt MIĘSO jest na górze a HERO na dole to pojawia się animacja jem_gora , a jak powiedzmy na dole to jem_dol , ktoś mnie zrozumiał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 GML xx = x; yy = y; spd=ilestatm if (mouse_check_button_pressed(mb_left)) { xx = mouse_x; yy = mouse_y; } if abs(xx-x)>spd or abs(yy-y)<spd{ speed=spd direction=point_direction(x,y,xx,yy)//wlasciwie to mozesz wyliczyc tylko przy kliknieciu } e: osz ty dupa, spoznic sie o 15 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 @up Kod od Dzahera wydaje się prostszy , ale i tak dziękować i EDIT : jeszcze jedno pytanko : jak zrobić , że jak obiekt MIĘSO jest na górze a HERO na dole to pojawia się animacja jem_gora , a jak powiedzmy na dole to jem_dol , ktoś mnie zrozumiał ? jeszcze z tym czy moglibyście mi pomóc ? P.S. jak zrobić, żeby losowo wybierał "subimage" z jednego sprita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 wiem, ale chcialem zrobic bez funkcji :P GML if place_meeting(x,y+1,MIESO) mieso jest na dole else if place_meeting(x,y-1,MIESO) mieso jest na gorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Nie działa <_< moja postać po prostu zatrzymuje się przed "mięsem" (bo na razie wygląda jak mikstura :) ) tu macie plik Ło tu i znowu powtarzam edita :D P.S. jak zrobić, żeby losowo wybierał "subimage" z jednego sprita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 GML image_index = choose(0,1,2,3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 @up ni działa ;[ Pomoże ktoś z : Nie działa moja postać po prostu zatrzymuje się przed "mięsem" tym problemem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 daj w gm8.0 albo .gmres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 mogę tylko w .gm81 O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elevator Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 mp_linear_step(xx,yy,4,true); w o_hero step zamien na false if place_meeting(x,y+5,o_mieso) { sprite_index=s_hero_jem_dol_1 } else if place_meeting(x,y-5,o_mieso) { sprite_index=s_hero_jem_gora_1 } else if place_meeting(x-5,y,o_mieso) { sprite_index=s_hero_jem_lewo_1 } else if place_meeting(x+5,y,o_mieso) { sprite_index=s_hero_jem_prawo_1 } a to wiesz gdzie wkleic else chyba tez tam nie jest potrzebne speed wyrzucilem po co to :0 i image na sprite zamienilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ok , dzięki , już jestem happy kiedy nagle ... animacja pojawia się tylko w 2 strony góra dół , kiedy zajdę go od boku , nie zmienia się gęba ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 13 Marca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Myślałem że chodzi o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi