The Mr. Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam, postanowiłem stworzyć grę nie znając do końca żadnego z języków oprogramowania. Próbowałem pokombinować trochę przy C++ ale mój młody, 13-letni umysł nic nie "zakumał". Wybrałem znany nam wszystkim "GRORÓB" GameMaker 8.1. Po chwili dumania nad pomysłami związanymi z moją pierwszą grą wziąłem się do roboty i stworzyłem pierwszy poziom. Zasady gry są wytłumaczone (niezbyt jasno) w Info która włącza się po uruchomieniu gry. Grę w wersji .gm81 pobierzesz tu. Gra jest ukryta pod nazwą "Pierwsza_gra_.gm81". Gdy uporam się z problemem dorobię jeszcze 9 poziomów i dodatki typu Sounds. Problem: Po zatrzymaniu wszystkich "Buziek" powinien uruchomić się kolejny poziom, czyż nie? Jednak brak mi umiejętności do tego. :( Proszę o wytłumaczenie jak to zrobić i opcjonalne przerobienie plików. Z góry dziękuję. P.S. Uważajcie na niewidzialny przycisk otwierający Info. :) Później go usunę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 jaki masz kod na zatrzymanie "buźki",bo nie mam gm81? e:albo klocki :P ok, mam :D w bohaterze do uratowanie, w evencie left pressed, po klocku od ruszania daj z 4 zakladki execute code i wpisz tam: global.buzki+=1 if global.buzki=instance_number(Bohater do uratowania.){ room_goto_next() } e2: i zmien nazwe obiektow, bo nie moze byc spacji(kropek i polskich znakow tez) :D e3:wejdz jeszcze w event other->room start i daj execute code i: global.buzki=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Dzięki za szybką odp. co zapewne jest częste na tym forum. :) Ale w Execute Code linijkę global.buzki+=1 mam zamienić na global.Bohaterdouratowania+=1 Pozmieniałem nazwy obiektów. "Buźki" to nie żaden obiekt. Nazwałem to tak w Info żeby gracz wiedział o co chodzi. Nazwy obiektów zmieniłem z: Bohater do uratowania. ; Przegroda. ; Niszczy bohatera. ; Kości. ; Object 5. ; Object 4. na: Bohaterdouratowania ; Przegroda ; Niszczybohatera ; Kosci ; Object 5 ; Object 4 Jakby komuś byłoby potrzebne. Tu raport po wklejeniu Kodu wysłanego od karolo320 ERROR in action number 2 of Mouse Event for Left Button for object Bohaterdouratowania: Error in code at line 1: global.buzki+=1 ^ at position 1: Unknown variable buzki Ten problem pojawia się po kliknięciu na obiekt "Bohaterdouratowania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Gra nie powala, ale nie jest zła. Zmieniłem sobie ten przycisk info, a poza tym to łatwiej ci bedzie uzywac nazw angielskich dla obiektow i nie uzywac spacji np. ja robię tak Obj_Hero, Obj_Bullet itp. to jest na prawdę przydatne i przy okazji +1 do anglika :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Sheriff99, gra ma uczyć refleksu a nie powalać. :lol: Małe pytanko, w jakim języku oprogramowania wpisywany jest kod do Execute Code? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 @Sheriff - zgadzam się co do używania twardej spacji, ale z własnego krótkiego doświadczenia wiem, że polskie nazwy zmiennych to duże ułatwienie, chyba że ktoś ma angielski opanowany perfekcyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 w GML - game maker language i zostaw global.buzki(znaczy moze byc tu dowolny ciag liter) :P global.buzki+=1 if global.buzki=instance_number(Bohaterdouratowania){ room_goto_next() } nie ma prawa nie dzialac, musiales zle skopiowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Wgrałem kolejną wersję gry pod nazwą Do celu - Wersja 0.2 Jednak bug uniemożliwia przejście 1 poziomu. @EDIT Wkleiłem ponownie to co podałeś. Problem ten sam. Wklejam raport który pokazuję się po kliknięciu na obiekt "Bohaterdouratowania" ERROR in action number 2 of Mouse Event for Left Button for object Bohaterdouratowania: Error in code at line 1: global.buzki+=1 ^ at position 1: Unknown variable buzki Może dam Execute Code pod np. PPM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 a dales w room start global.buzki=0? nie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Małe pytanko, w jakim języku oprogramowania wpisywany jest kod do Execute Code? W gml - game maker language - język game maker'a(nie spolszczam nazwy programu, bo tego się nie robi). Skoro game maker został napisany w c++ to widać w nim jego śladowe ilości i składnię bardzo do niego zbliżoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Włącz GameMakera i naciśnij F1. Tam znajdziesz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 game maker jest napisany w delphi, sheriffie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Up pomyliłem się, bo gm9 będzie w c++. Poza tym gml jest zainspirowany c++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Działają w nim zarówno konstrukcje c++, jak i Pascal/Delphi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Eh, jestem nowicjuszem Game Maker'a. Proszę o przerobienie odpowiednio tych plików gdyż ja nie daję sobie rady z tym. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 if speed>0{ global.buzki+=1 if global.buzki=instance_number(Bohaterdouratowania){ room_goto_next() } } przed klockiem do zatrzymania :) i w other->room start daj global.buzki=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dziękuję Ci Karolo320. W moim uploader'ze zamieściłem plik pod nazwą "dosprawdzenia" w którym jest gra. Nie wiem, czy wszystko zrobiłem dobrze więc czy ktoś mógłby to sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 zamien klocki miejscami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Oto, co masz do poprawienia: -Zmień event w obiekcie Bohaterdouratowania z Left Button na Left Pressed (oto różnica: Left Pressed zadziała tylko w momencie kliknięcia, a Left Button - dopóki będzie wciśnięty LPM) -Zmień kod w powyższym evencie w klocku "Execute a piece of code" na poniższy: GML global.test+=1 if global.test=instance_number(Bohaterdouratowania){ room_goto_next() } //w poprzednim kodzie był warunek, który nie mógł zostać spełniony - dlaczego?</span> -Zmień kod w "Creation code" roomu buzki1 na: GML global.test = 0 //trzeba pamiętać, jak nazywa się zmienna sterująca</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Muuuczku, chyba nie sciagles pliku. Jak klikniesz na stojaca buzke to nie powinno sie dodawac, stad if speed>0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie w każdym razie nie przechodziło do następnej planszy. Poprawiłem tak, żeby przechodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 GML if speed>0{ global.buzki+=1 if global.buzki=instance_number(Bohaterdouratowania){ room_goto_next() } } speed=0 tu nie ma prawa nic nie dzialac, to zbyt proste :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Mr. Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Świetnie! Wszystko działa sprawnie. Ja przeczytam wszystkie możliwe poradniki i lecę dorobić kolejne 9 poziomów. Dziękuję wam wszystkim. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 @karolo320: teraz Ty ściągnij plik projektu, bo chyba nie wiesz o czym mówisz : P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 grrr, sciagalem, dziala, dobrze jest :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi